Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa platserna för Roslagsloppet

På lördagen drar båtarna fram för 52:a året i rad. Startfältet ser starkt ut. I kändisklassen kör bland andra Johan Rheborg och Hasse Aro. Här hittar du kartor och bra platser om du vill kolla på Roslagsloppet.

Förberedelserna inleds redan under fredagen, då deltagarna tillsammans med sina båtar samlas i Societetsparken för uppställning. Under lördagen visas båtarna upp igen innan de beger sig till starten utanför Gräddö.

– Det känns riktigt spännande. Vi har ett kanonfint startfält med 115 båtar, säger Pernilla Ingvarsson som är tävlingsledare och ordförande för Öregrunds Racerklubb.

Kurvan har gått stabilt uppåt sedan en dipp år 2006, då det endast var cirka 30 båtar som deltog.

– I år är det flera stora klasser där det kommer bli tajt racing. I kändisklassen kan vi se Johan Rheborg, Rickard Olsson, Hasse Aro och Jörgen Kruth. Det som också sticker ut är att vi kommer radiosända det hela och man kan även följa båtarna på webben, säger Pernilla Ingvarsson med målet att göra tävlingen så publikvänlig som möjligt.

Åskådarsiffran var stark förra året och förväntas bli det även i år.

– Intresset brukar vara enormt, speciellt när det är fint väder. Vår uppskattning är att det på land och till sjöss brukar vara uppåt 100.000 åskådare. Det är fantastiskt, säger Pernilla Ingvarsson.

Daniel Segenmark och Leif Lundqvist Sundberg, som vann totalsegern förra året, kommer att ställa upp i år igen, men däremot med en reservbåt.

– Vi körde VM för ett par veckor sedan och kraschade tyvärr, så vi har förberett en annan båt, men det känns bra. Vi vann med den 2010, säger Daniel Segenmark som körde sitt första Roslagslopp 1998.

Han minns tävlingen med glädje.

– För mig personligen är det väldigt speciellt att delta. Ända sedan jag var liten grabb har jag sett loppet och det var anledningen till att jag började med det här. Det har alltid varit drömmen, säger Daniel Segenmark. Han rankar Roslagsloppet som det helt klart största racet i den svenska tävlingskalendern. Det är dessutom roligt med så många åskådare.

– Det är vi inte vana med i den här sporten, säger han.

För dem som vill följa tävlingen från land rekommenderas Gräddö och Harö brygga , samt platser kring Herräng, Ellan på Singö och Sundsveden .

Målgången sker i Öregrund och kan ses från Fyrskeppsudden där prisutdelningen även kommer ske.

För dem som följer tävlingen till havs rekommenderas det att hålla ett extra öga på bevakningsbåtarna med blå flagg. De är placerade längs banan för allas säkerhet.

Båtarna avgår från Norrtälje klockan 09.00 och första start vid Gräddö beräknas ske klockan 10.00.

Första båten i mål förväntas komma in vid cirka 13.30.

Här hittar du bra kartor till långa respektive korta banan! Extra bra för dig som vill följa loppet från vattnet.

Här kan du följa båtarna direkt via datorn!

Cirkatider för de tävlande lördag 2/8:

07-09 Sjösättning för samtliga båtar i Norrtälje hamn

09.00 Första start Classic Offshore (Norrtälje)

10.00 Första start från Tjocköfjärden in mot Gräddö

11.00 Första båt vid Flottskär (Väddö kanal)

09.45-11.15 Classic Offshore och Zuperman på plats i Älmsta

11.15 Första båt vid Älmsta. Michael Blum underhåller och intervjuar tävlande och publik.

12.30 Första omstart Tomta brygga

12.45 Första båt (långa banan) passerar Hargshamn

12.55 Första båt passerar Ellan (Singö)

13.30 Första båt i Öregrund. Varvslingor och målgång Örergrund

Mer om tider och klasser hittar du här

TV: Favorit i repris - häng med i 90 knop