Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnsjukgymnasterna måste räddas kvar i Norrtälje

Barnsjukgymnasterna i Norrtälje har funnits sedan 1997 och är specialiserade på att ta emot barn. De tar emot remisser från bland annat BVC, Elevhälsan, barnläkarmottagningen och BUP och det är inte ovanligt att psykisk ohälsa finns med i bilden.

Anmäl text- och faktafel

Kroppen och själen hänger så att säga ihop och ibland är det lättare att börja ta tag i de fysiska bitarna av ohälsan. Med en större medvetenhet om sin kropps funktioner får den unga verktyg att hantera och påverka sitt mående.

I ett samhälle där barn och unga är allt mer stillasittande, vilket Folkhälsomyndigheten tar upp i sin senaste rapport om ungas hälsovanor, ser vi också ett ökat behov av fysioterapi för den här gruppen. Detta bör naturligtvis ske i nära samarbete med andra verksamheter som möter barn och unga och arbetar med förebyggande friskvård.

Nu går Barnsjukgymnasternas avtal ut den 31 december och de förväntas gå in i vårdvalet, vilket ställer krav på hög specialisering av personalen samt ger låg ersättning för de förhållandevis långa besök som är nödvändiga när man arbetar med barn som inte alltid mår bra. Detta gör att verksamheten med all säkerhet kommer att försvinna eller kraftigt decimeras trots ökade behov. Detta gör det tydligt att vårdvalsmodellen snarare arbetar för att tillgodose strukturen än befolkningens behov.

För oss i Vänsterpartiet finns en självklar koppling mellan elevhälsan, Barnsjukgymnasternas verksamhet och de verksamheter som i dag finns i Familjens hus. Vi anser att det är viktigt att ha ett brett utbud för att möta ohälsa i tidig ålder, samarbeta och förebygga för att slippa personliga lidanden och stora utgifter i framtiden. Det fanns ett förslag om att Tiohundra AB skulle kunna överta den hitintills privata verksamheten och detta skulle också vara välkommet av de anställda, men i sista stund backade vårdbolaget till följd av kostnaderna på 1,5 miljoner kronor per år.

Om verksamheten inte klarar av att gå in i det fyrkantiga vårdvalet blir de av med de förhållandevis billiga och specialanpassade lokalerna i centrala Norrtälje. Kompetensen fragmentiseras ut i annan befintlig verksamhet eller försvinner till Sollentuna, där barnfysioterapeuterna på Mira slåss för sin överlevnad i vårdvalet. Det innebär längre resor, köer och i det stora hela sämre tillgänglighet för våra barn.

I Region Stockholm har det varit svårt att övertyga de styrande politikerna om att behovet av fysioterapi för barn kräver uttalad vilja och en anpassad beställning av denna verksamhet. I Norrtälje kommun talas det mycket om de höga ohälsotalen, som gäller såväl vuxna som barn. Här har vi också den unika samarbetsmodellen och vårt eget vårdbolag Tiohundra AB som utförare. Det borde vara fullt möjligt för oss att kringgå Region Stockholms fyrkantiga vårdvalsmodell och se till att vi har ett utbud som möter våra invånares behov.

Det är bråttom nu om vi vill visa politisk vilja och rädda kvar Barnsjukgymnasterna i Norrtälje.

Catarina Wahlgren (V), ledamot Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (för Region Stockholm)

Thomas Magnusson (V), ersättare Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (för Region Stockholm)

Jessica Hilwëyn (V), ledamot Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (för Norrtälje kommun)

Per Claesson (V), ersättare Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (för Norrtälje kommun)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel