Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnfamiljer är nyckeln till Knivstas framgångar

Knivsta växer så det knakar. Norrtäljes grannkommun satsar medvetet på att locka barnfamiljer.

Det är inte bara Norrtälje som vill växa. På andra sidan läns- och kommungränsen ligger Knivsta, en liten men starkt växande kommun.

I Knivsta byggs flest nya bostäder per 1 000 invånare i hela landet och har inga problem att få dem sålda.

– Vi har ett guldläge geografiskt, säger kommunchefen Lena Fransson.

Knivsta ligger vid järnvägen och vid E4 mellan Stockholm och Uppsala. Kommunen är egentligen inte känd för någonting, och satsar inte heller på att göra reklam för att locka folk.

– Det är viktigare för oss med goda skolresultat än att synas på någon helsida. Vi ligger ofta på topp i nationella mätningar, säger Lena Fransson.

Under de tio år som gått sedan Knivsta bröt sig ur Uppsala kommun har befolkningen ökat med 21 procent. Av dem är 45 procent födda i kommunen. Tidningen Dagens Samhälle rankar Knivsta kommun som nummer tre av ”Sveriges växande superkommuner”, vilkas invånarantal ökar mer än rikssnittet och har ökat varje år under tio år. 54 av landets 290 kommuner finns på listan. Norrtälje är inte en av dem.

Knivsta satsar på att locka till sig barnfamiljer. På stora reklamskyltar för nya byggprojekt syns bilder på glada familjer och större delen av de bostäder som har byggts är villor och radhus. Det har gått så fort att skolor och förskolor inte har hunnit med.

Ett exempel är villatäta Alsike vars befolkning gått från några hundra till 3 000 på kort tid och där man just har invigt en ny skola.

Ändå måste byggandet öka om man ska uppnå sin vision om att kommunen ska ha 20 000-25 000 invånare år 2025. Nu är de drygt 15 000.

Just nu pågår ett omfattande exploateringsarbete i centrala Knivsta. Bredvid det nybyggda kommunhuset arbetar man med stenläggningen på det nya torget. Ett gammalt industriområde håller på att omvandlas till en stadskärna med lägenheter och en butiksgata. Ett par hundra meter bort, på andra sidan järnvägen, planerar man för ytterligare ett bostadsområde.

Nästa del i utvecklingen är att skapa jobb i kommunen. I dag pendlar majoriteten till jobb i Uppsala, Stockholm och på Arlanda.

– Vi vill få hit kunskapsintensiva företag. I dag är kommunen den största arbetsgivaren.

Nästa vecka ska kommunstyrelsen diskutera ett nytt centrum för idrott och kultur. Den 40 år gamla simhallen har gjort sitt, det finns ingen ishall och det är platsbrist i kommunens idrottshallar.

– Det finns en gräns för hur mycket som får fattas i en kommun om folk ska flytta hit. Samtidigt ligger vi nära Uppsala och Stockholm, så det är mycket vi inte behöver bygga. Men vardagsidrotten vill man ha nära.