Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn hjälpte flyktingar på egen dag

Intäkterna från lördagens barnens dag går oavkortat till UNHCR och flyktingläger.

Ett berg av gosedjur väntar på nästa ägare. Nallar, dockor och andra skapelser. Runt handlederna sitter små lappar fastsnurrade. Darrig blyerts med hälsningar från barn i Norrtälje. Hälsningarna är riktade till andra barn som flytt eller flyr från krig och fattigdom. Gosedjuren ska skänkas till flyktingbarn på den grekiska ön Tilos. Många ska också delas ut i Sverige.

– Vi åker själva runt till flyktingförläggningar och delar ut gosedjuren, säger Catharina Erdtman.

Hon är medarrangör till barnens dag som hålls på Folkets hus i Norrtälje. Klockan är strax över elva på lördagen. Kön ringlar sig lång till gosedjursinlämningen. Catharina Erdtman säger att kläder ofta går att få tag i, men att gosedjur fyller en speciell funktion för barnen, oavsett ålder.

– Inte bara småbarn har behov av gosedjur. Även äldre barn behöver något att krama. Många flyktingbarn längtar efter en mamma och en pappa som de kanske inte vet var de befinner sig, säger hon.

Barnen passar på att få ansiktsmålning, fiskar fiskdamm och tittar på trollkarlen Robert Ace. FN-gruppen ger information om den aktuella situationen i Syrien – om orsakerna till varför människor flyr och vilka huvudaktörerna i kriget är.

Lokala företag, organisationer och privatpersoner hjälps åt. Även om ideella krafter arrangerar framhåller Catharina Erdtman alla som kommer hit som den drivande kraften bakom dagen. Intäkterna går oavkortat till FN:s flyktingorgan UNHCR och ett flyktingläger på Tilos.

På den grekiska ön har Norrtäljebon Marita Jeansson hus. En gammal militärförläggning renoverats för att kunna ta emot flyktingar på ön. Men mycket utrustning saknas.

– Det är omkring 300 bofasta på Tilos. Det finns fyra stationerade poliser. Sedan 2014 har det passerat 5000 flyktingar där, säger hon.

Sju flyttkartonger med donerade saker från Norrtäljebor skickades under fredagen. Den 30 september åker hon dit med familjen för att hjälpa på plats. Med tar de sig donerade kläder, prylar och pengar. ABF har skänkt 10 000 kronor till Tilos, Socialdemokraterna samma summa till UNHCR. Förhoppningen är att summan tiodubblas genom intäkterna från barnens dag.

Eliaz Sundberg, tio år, är positiv till insamlingen.

– Det här är ett bra sätt att samla in pengar till flyktingar. Jag tycker man borde ha sådana här insamlingar oftare. Om alla hjälpte till skulle det bli mycket bättre, säger han.

De insamlade sakerna kommer bland annat att säljas på Folkets Hus loppmarknad nästa lördag mellan kl 10.00 - 14.00. Lördagens insamling gav, utan att bössorna räknats, 8 000 kronor.