Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn har olika värden hos försäkringsbolagen

Glenn Ocklund skulle ordna nya försäkringar för sin son. Förvåningen var stor när han fick tvärnej. Orsaken är sonens ADHD.

Annons

”Tack för din ansökan. Efter att vi har gjort en hälsoprövning kan vi tyvärr inte bevilja försäkringen. Anledningen är ADHD” skriver Länsförsäkringar till familjen Ocklund. Istället för den sökta barnförsäkringen ville bolaget ge familjen en annan med väsentligt sämre villkor som bara ger en fjärdedel av ersättningen oavsett om sonen vållar skadan själv eller inte.

– Jag kan förstå att de vill skydda sig, men är det så att han inte är värd lika mycket som sin bror för att han har ADHD? Om jag skulle krocka med bilen och mina båda söner skadas på samma sätt så skulle den ena få 1,6 miljoner kronor och den andra 400 000 kronor i ersättning för samma skada.

Familjen ville betala mer eller gå med på undantag från vissa klausuler i försäkringen som hade med ADHD att göra, men det gick inte.

– Varför ska han inte kunna försäkra sig för en annan sjukdom eller mot skador som han själv inte orsakat?

Hos Länsförsäkringar vill man inte uttala sig om det enskilda fallet men medger att man generellt har svårare att få en försäkring om det finns en ADHD-diagnos.

– Men vi gör alltid en individuell bedömning, säger Johan Negert, medicinsk riskbedömningsansvarig hos Länsförsäkringar.

Ungefär sex procent av dem som vill teckna barnförsäkring får avslag hos Länsförsäkringar varje år, det kan röra sig om så många som 500-600 personer. Anledningen är oftast den riskbedömning som gjorts.

– Visst skulle vi kunna ha försäkringar som täcker allt, men det skulle bli väldigt dyra premier.

Hur många barn som har ADHD har fått nyteckna barnförsäkring hos er?

– Jag har inte någon koll på det, men troligen är det ingen det senaste åren. Med yngre barn som har en ny diagnos finns en stor risk och en osäker prognos kring hur ADHD:n utvecklas när de blir äldre. När vi inte kan bedöma risken väljer vi att avstå.

Länsförsäkringars barnförsäkring gäller både vid olycksfall och sjukdomar. Familjen Ocklund erbjöds en ren olycksfallsförsäkring som ger en maxersättning på bara tio basbelopp istället för de fyrtio som sökts. Johan Negert kan inte svara på varför utan hänvisar till Länsförsäkringar Stockholm, som i sin tur menar att det är en generell praxis inom företaget.

– Det gäller både barn och vuxna där vi inte kan bevilja en försäkring med sjukmoment. Det har varit så i tjugo år, säger, Klas Nylén, Länsförsäkringars kundombudsman i Stockholm.

Familjen tycker att det känns som om deras barn är olika värda.

– Så är det inte. Det är försäkringsbeloppet som blir olika.

De får helt olika ersättning om de har samma skador.

– Jag kan hålla med om att det kan få den effekten även om man råkar ut för en olycka som inte har med risken att göra. Men hur ska man komma runt det?

DO: "Vi håller ett öga på försäkringsbranschen"

Folksam: "Vi var tvungna att tänka till"

Läs mer i torsdagens tidning. Läs den här (gäller 1/9)