Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara skurkarna har fått det bättre

Minns ni debatten inför vår anslutning till EU? Ett av de viktigaste argumenten, från jasidan, som presenterades för allmänheten innan folkomröstningen, var den fria rörligheten för oss som skulle bli EU-medborgare.

Vilka möjligheter det skulle ge svenska studenter att studera vid europeiska lärosäten och för oss andra som bara ville resa. Vad bra det skulle bli, slippa ha med sig sitt svenska pass och kunna resa fritt.

Var det verkligen

så, att vi inte kunde resa på ett utmärkt vis innan EU och Schengenavtalet?

Vi har i modern tid alltid kunnat resa fritt. Med ett pass kunde vi resa kors och tvärs mellan Europas länder. En ytterst liten uppoffring kan man tycka. Men, vid inget tillfälle under den så kallade fria rörligheten, har vi kunnat lämna passet hemma då vi rest utanför Norden, eftersom du vid uppmaning måste kunna identifiera dig.

Nordbor har studerat

vid europeiska lärosäten långt innan både EU- och Schengenavtal fanns.

Det enda som verkligen tycks ha gynnats av den så kallade fria rörligheten av varor och tjänster är den organiserade europeiska brottsligheten. Trafficking och människohandel från Europas fattigare delar fick ett frikort inom hela EU-området och har ökat explosionsartat. Varje dag utnyttjas och kränks EU-medborgare på grund av sin fattigdom och ett hopp om en bättre framtid.

Men varor då? Det är väl bra att de kan flöda fritt? Nej, inte heller det är endast av godo.

Det är i huvudsak två skäl som ställer detta på ända. Det första skälet är att vi tillåts importera produkter från EU-området, vi själva inom rådande svensk lagstiftning får inte producera på samma sätt som i avsändarlandet, exempelvis livsmedel, vilket snedvrider konkurrensen och ger sämre djurvälfärd.

Det andra skälet är ur ett miljöperspektiv. Fullständigt onödiga och långa transporter till Sverige av sådant vi mycket väl kan producera själva. Vårt land har importerat och exporterat varor och tjänster, långt innan EU ens fanns. Det vi importerade var i huvudsak sådant vi själva inte producerade eller hade tillgång till. Att exempelvis importera ekologisk potatis från Italien måste vara bland det dummaste man kan göra för miljöns skull.

Landsbygdspartiet oberoende är

för fri handel av varor och tjänster. Den fria handeln har nämligen i princip alltid varit fri, men den fria handel som direkt slår undan benen på egen viktig produktion samt tillåts bryta mot vår egen strängare lagstiftning på en rad områden och öppnar för grov kriminalitet, är vi emot.

Landsbygdspartiet oberoende säger nej till den överstatliga jätte som EU håller på att utvecklas till.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel