Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara landsfader räcker inte

Statsminister Fredrik Reinfeldt har haft en bra höst.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har haft en bra höst. Valet i september blev en stor framgång för hans parti, Moderaterna. Och även om Sverigedemokraterna blev vågmästare i riksdagen, så kunde han sitta kvar som statsminister. Fredrik Reinfeldt blev därmed historisk – han är den förste borgerlige statsminister i modern tid som blivit omvald.

Hittills har dock Sverigedemokraterna bara kunnat utnyttja sin vågmästarposition vid något enstaka tillfälle. Antingen har alliansen gjort upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, eller så har de rödgröna partierna valt att inte rösta tillsammans med Sverigedemokraterna.

Den rödgröna oppositionen har också varit mycket svag i höst. Det rödgröna samarbetet har brutit samman, och partierna förtalar nu varandra i stället för att samarbeta: i helgen gick till exempel Lars Ohly till angrepp på Socialdemokraterna. Valförlusten innebar också att Mona Sahlin tvingades avgå som partiledare för Socialdemokraterna, och det är just nu helt ovisst både vem som blir hennes efterträdare och vilken politik partiet skall föra i framtiden.

Därtill kommer att de flesta kurvor går åt rätt håll för Sverige: arbetslösheten blir lägre, statsskulden mindre, tillväxten högre och kronan starkare. Detta har finansminister Anders Borg (M) till stor del fått äran av.

Totalt har allt detta fått till följd att stödet för Moderaterna nu är rekordstarkt: över 35 procent i flera mätningar. Det var därför säkerligen en mycket nöjd Fredrik Reinfeldt som i går höll sitt traditionella jultal på Skansen i Stockholm, där han bland annat tog upp terrordådet i Stockholm för en vecka sedan.

Men om hösten har varit bra för Fredrik Reinfeldt så kan våren bli sämre. Då borde Socialdemokraterna ha enat sig om en ny partiledare och en ny politik. Då kan Sverigedemokraterna ha hittat en metod att utnyttja sin vågmästarposition.

Därtill måste Fredrik Reinfeldt staka ut en ny uppgift för sitt parti och sin regering. Att bara förvalta och fortsätta i samma spår håller inte om man vill vinna val – att väljarna inte gillar trötta och självgoda statsministrar fick Göran Persson erfara i valet 2006. Fredrik Reinfeldt kan därför inte bara vara landsfader på det sätt som han var i gårdagens Skansental. Han måste också peka ut vilka samhällsproblem han ser och hur han vill lösa dem.

Det största problemet för Fredrik Reinfeldt kan dock komma inifrån hans egen regering. De övriga allianspartierna ogillar skarpt att bara Moderaterna vunnit på kaoset inom Socialdemokraterna. De vet att de måste profilera sig mer för att kunna överleva nästa val, och de anar att Moderaterna och Fredrik Reinfeldt har en dold agenda: att sluka de övriga allianspartierna.

Fler interna konflikter lär därför prägla regeringens arbete våren 2011. Hur Fredrik Reinfeldt löser dessa avgör om hösten 2011 blir lika bra för honom som hösten 2010.