Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara fördelar med lokala tillagningskök

Miljöpartiet vill satsa på den offentliga maten. Vi vill att maten ska lagas så nära eleverna och de äldre som möjligt.

Annons

Det finns bara fördelar med det. I dag har endast 10 av 32 kommunala förskolor tillagningskök och inte ens kommunens största högstadieskola Roslagskolan har ett tillagningskök utan får maten fraktad varje dag.

Miljöpartiet har lämnat in två motioner till fullmäktige när det gäller utveckling av tillagningskök. Vi ser fram emot ett positivt svar från den borgliga majoriteten. Något annat vore konstigt med tanke på att Per Lodenius på Centerpartiets hemsida önskar att maten på skolorna ska tillagas lokalt. Och mer lokalt än tillagningskök är knappast möjligt.

Att det finns mycket stora utvecklingsmöjligheter när det gäller den offentliga maten är tydligt. Det kan vi bland annat läsa om i Landsbygdsnätverkets rapport ”Högre kvalitet på livsmedel i offentliga kök”. Rapporten baseras på intervjuer med kostchefer runt om i landet och personer som är involverade i upphandlingar av offentlig mat.

En av flera faktorer som där lyfts fram är betydelsen av att kommunerna har en kostpolicy som beslutats på högsta politiska nivå. Det saknar vi i vår kommun – för att kommunledningen helt enkelt inte är intresserad. Det skapar brist på riktning.

Vi ser den offentliga maten som ett viktigt utvecklingsområde! Då behövs fler tillagningskök och en genomtänkt kostpolicy, kombinerad med bland annat kompetensutveckling och långsiktigt kvalitetsarbete. Det arbetet kommer att visa sig på barnens och de äldres mattallrikar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel