Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara fördelar med att fler över 65 arbetar

Allt fler svenskar över 65 år fortsätter att jobba. Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat förvärvsarbetade i fjol 16,2 procent av alla svenska 65-74-åringar. Det är sex procentenheter fler än för åtta år sedan, och den ökningen är störst i hela EU.

Det är glädjande siffror, framför allt för den svenska ekonomin. Befolkningsutvecklingen gör att allt större andel av svenskarna är pensionärer. Det gör att allt färre förvärvsarbetande får försörja allt fler pensionärer. Den bördan minskar ju fler som fortsätter att arbeta efter att de fyllt 65.

Många menar dock att det är fel att de äldre fortsätter att arbeta. De menar att de som är över 65 bör gå i pension och lämna plats till arbetslösa ungdomar. På så sätt skulle den höga ungdomsarbetslösheten minska, hävdar de. Ungdomsarbetslösheten skulle alltså gå att pensionera bort.

Den här myten är det många som tror på. Men den är felaktig, visar nationalekonomiprofessorn Anders Forslund i en ny rapport från SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle. Myten bygger på att antalet jobb i samhället är konstant; att det finns en fast och oföränderlig mängd arbetsuppgifter.

Men så är det inte. Istället anpassar sig arbetsmarknaden efter förändringar i arbetskraftens storlek. När arbetskraften ökar, så ökar antalet arbetstillfällen.

Ett tydligt exempel på detta var när andelen förvärvsarbetande kvinnor ökade kraftigt i Sverige under 1970- och 1980-talen. Det innebar inte någon ökad arbetslöshet. Istället ökade antalet jobb. Anders Forslund pekar också på internationella exempel där stor invandring inte gjort att arbetslösheten ökat. Ett exempel är den kubanska invandringen till Miami i början av 1980-talet, ett annat är invandringen av judar till Israel efter Sovjetunionens fall 1989.

Personer över 65 år som arbetar tar därför inte arbetet från någon, lika lite som förvärvsarbetande invandrare och kvinnor gör detta. Det är därför bara fördelar med att fler seniorer fortsätter att arbeta.

Därför är det viktigt att få bort all åldersdiskriminering i samhället. Inom kort kommer till exempel Arbetsdomstolen att pröva tre fall där ett bussföretag stoppat bussförare att köra buss. Enda orsaken är att de fyllt 70 år. Diskrimineringsombudsmannen menar att detta innebär att bolaget diskriminerar äldre och har därför stämt bolaget.

Bussbolaget menar att åldersgränsen är motiverad utifrån trafiksäkerhetsskäl. En generell åldersgräns kan dock aldrig få vara ett giltigt skäl för att stoppa pensionärer från att arbeta. Om Arbetsdomstolen inte fäller bolaget måste därför lagen skrivas om och bli tydligare.

På samma sätt vore det fel att höja egenavgiften och arbetsgivaravgiften för dem över 65. Detta förslag lade S-MP-regeringen i sin höstbudget, och tyvärr lär samma dåliga förslag återkomma i vårbudgeten.