Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara en pudel är inte tillräckligt

Mats Hultin gör en helpudel i Norrtelje Tidning efter att han underlät att anmäla jäv i frågan om en ny affärs-tomt för Coop när den hanterades i kommunstyrelsens arbetsgrupp. Det är bra att Mats Hultin kommit till insikt om att han gjort fel. Men han och Moderaternas inre cirkel bör inte komma undan så lätt.

Annons

Det är långtifrån unikt att jävsituationer uppstår. Ju mindre kommuner desto lättare uppstår jäv. Det är en anledning till att man till exempel i Norrtälje bör vara extra vaksam.

Mats Hultin sitter i Flygfyrens styrelse. Coop är en konkurrent. I ett tidigare beslut har Coops försök att köpa en tomt avvisats och istället gick tomten till Sycava AB, det bolag som driver verksamheten i Flygfyren.

När Coop återkommer med förslag om en annan tomt blir det nobben på nytt, och Mats Hultin anmäler inte jäv.

Att Coop får möjlighet att bygga en modern dagligvaruaffär i Norrtälje ligger i kommunens intresse. Därför skulle inte beslutet ha varit ett blankt avslag, utan det borde ha fått en bättre beredning, möjligen med förslag till alternativ tomt eller en inbjudan till diskussioner. Det är inte konstigt att man surnade till på Coop.

Hela hanteringen av frågan riskerar likna vad man kan vänta sig i en bananrepublik, där ingen höjer på ögonbrynen för att politiker tänjer på regler för att ge närstående verksamheter fördelar. Jävsreglerna i Sverige är hårda, och det är just för att det inte ska finnas misstankar om gynnande av otillbörliga intressen. Inga bananrepubliksfasoner kan tillåtas.

Det är ingen hemlighet att det är i Moderaternas inre cirkel många av kommunens viktiga beslut avgörs i praktiken. Mats Hultin hör dit. Ibland verkar det som om denna grupp i sin självtillräcklighet gärna fattar snabba beslut utan att ge utrymme för andras synpunkter. Kommunalrådet och andra kände till Mats Hultins dubbla stolar, men reagerade inte. Därför räcker det inte med bara en pudel i form av en förstående artikel i Norrtelje Tidning. Det krävs en hel kennel.

Kommunfullmäktiges ordförande är kommunens främste folkvalde representant. Som sådan representerar han kommunen och bör vaka över att politikens regler följs. Ordföranden, moderaten Nils Matsson, borde ta sina kamrater i örat och markera att jävsreglerna ska tas på yttersta allvar. Till exempel kunde han bjuda in till ett seminarium om jävsreglerna i kommunpolitiken för de förtroendevalda och de tjänstemän som omfattas av samma regler.

Mats Hultin och den moderata inre cirkeln borde få en alldeles speciell inbjudan till seminariet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel