Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Balkongodlarna ska inte bestämma över landsbygden

Riksdagen, som ytterst är ansvarig för all lagstiftning i Sverige, struntar i att följa upp vilka detaljföreskrifter som verkställande myndigheter, som Naturvårdsverket och Jordbruksverket beslutar om, vilket kan vara förödande.

Landsbygdspartiet oberoende anser att politiskaintentioner i miljöfrågor spelar ut vår svenska skogs- och livsmedelsindustrimot utländsk konkurrens. Våra kvalitetsmedvetna svenska bönder, som har en hård miljölagstiftning att ta hänsyn till, får hård konkurrens genom import av varorsom framställs under förhållanden som är otillåtna i Sverige. Detta innebär att vår stränga miljölag i praktiken flyttar produktionen och arbetstillfällen utomlands.

Skogsindustrin, som är Sveriges viktigaste exportindustri, blir försvagad till exempel av att miljölagen anger att i de skogar där det finns bombmurklor och lavskrikor får man inte sälja den avverkningsbara skogen.

En skarp miljölag är givetvis bra men lagstiftarna utesluter att ägarenav skogen får berättigad ekonomisk kompensation för sin förlorade inkomst. Ur en skogsägares synpunkt så är det helt klart konfiskering av egendom.

Det finns flera mörka moln för skogen om man ser över grantopparna. Vägslitageutredningen föreslår att lastbilar över 50 tonbelastas med en vägskatt om 26 kronor per mil. Om riksdagen klubbar igenom den skatten så blir det en stor börda för skogsbruket, särskilt i Norrland, som redan levererar tre gånger så mycket välfärd till övriga Sverige som de taremot.

Sopimporten är en god affär för energibolagen. De fårbetalt för att ta emot soporna och får betalt för energin som produceras. Men det är en dålig affär totalt för det svenska näringslivet eftersom dessa importeradesopor förstör marknaden för biobränsle från den svenska skogen. Sågverken fårockså problem då de får svårt att sälja flis och spån.

Sophanteringen innebäratt Sverige förlorar stora pengar netto om man räknar in färre arbetstillfällen och förlorade skatteintäkter. Oräknat miljöeffekterna av förbränning av sopormed okänt innehåll.

Livsmedelsbranschen har sitt problem genom det lågaproducentpriset på mjölk som har sin grund i överskott på världsmarknaden. Det är en komplex situation eftersom mjölken är vårt viktigaste livsmedel. Skolor och äldreboenden måste kräva att kommunerna köper närproducerad mjölk, så att deras egna bönder gynnas.

Företagsamheten på landsbygden måste bestämmas av företagare och entreprenörer på landsbygden i nära samarbete med riksdagensledamöter, inte av balkongodlare kring Stureplan.

Alf Karlman, Landsbygdspartiet oberoende Eskilstuna

Erika Sörengård, Landsbygdspartiet oberoende partiledare, Ervalla

Erland Nilsson, Landsbygdspartiet oberoende Luleå

Magnus Malmsten, Landsbygdspartiet oberoende Norrtälje

Tjern Inga Wall, Landsbygdspartiet oberoende Särna

Pierre Ländell, Landsbygdspartiet oberoende Kinda

Arne Gunnarsson, Landsbygdspartiet oberoende Strömsnäsbruk

Hans Boström, Landsbygdspartiet oberoende Hallen

Claes Littorin, Landsbygdspartiet oberoende Knutby

Åke Karlsson, Landsbygdspartiet oberoende Kolmården

Gunilla Fluur, Landsbygdspartiet oberoende Näsåker

Michael Richter, Landsbygdspartiet oberoende Linderöd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel