Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bålbroskolan ska inte flyttas

Det finns inga planer på att Bålbroskolan ska bli permanent i Långsjöskolan. Norrtälje kommuns fastighetschef Peter Elenfalk dementerar föräldrarnas och personalens oro.

Det finns en farhåga bland lärare och föräldrar till barn på Bålbroskolan i Rimbo att en eventuell tillfällig inhysning i Långsjöskolan skulle bli en permanent lösning.

– Det kan jag dementera helt. Det finns inga sådana avsikter. Jag har inget annat uppdrag än att det ska finnas en skola där Bålbroskolan finns i dag. Jag kan inte se att vi skulle klara Rimbos utveckling utan en skola till, säger kommunens fastighetschef Peter Elenfalk till NT.

Bålbroskolan har stora problem med sina lokaler som läcker in vatten och har fuktproblem. Lokalerna har därför dömts ut som otjänliga . Under sommaren ska skolan undersökas och se om det går att renovera eller om det behövs en helt ny skola. Peter Elenfalk säger att det till och med finns en viss oro för om situationen håller fram till sommaren.

– Vi vet inte hur mycket belastning taket klarar. Just nu försöker vi hålla värdena på sporer borta. Det gör vi genom att trycka in mer luft. Vi måste ju veta att det är tryggt, säger han.

Oavsett när verksamheten på Bålbroskolan ska flytta, måste den fungera i andra lokaler till dess att en fungerande skola är säkerställd. Peter Elenfalk har tidigare sagt till NT att man tittar på befintliga lokaler i första hand eftersom kommunen ska hantera skattepengar varsamt. Eftersom det finns utrymmen på Långsjöskolan utreds den möjligheten.

Nyligen var en arkitekt där för att se över lokalerna och se vad som behöver göras.

– Kvadratmetermässigt räcker Långsjöskolan till, men vi måste undersöka detta mer. Om det är så att den inte räcker till har vi funderat över om de lägsta klassernas verksamhet kan finnas i paviljonger. Men om de ska förläggas när Bålbro eller vid Långsjö – där får verksamheterna vara rådande.

Flera föräldrar har skickat in förslag på att bygga tillfälliga paviljonger i närheten av Bålbroskolan under tiden, vilket NT tidigare berättat. Det förslaget är inte försvarbart, menar Peter Elenfalk.

– Förslaget förutsätter att det inte skulle finnas andra lokaler. Det skulle innebära kostnader som inte är acceptabla, säger han.

Barn- och utbildningskontoret har tillsammans med bland annat rektor tagit fram en plan för det fortsatta arbetet. Det kommer kommunen att arbeta vidare på tillsammans med skolpersonal och fackliga representanter. Peter Elenfalk berättar också att de arbetar med riskanalyser.

– Vi försöker lösa det här så bra vi kan, säger han.

Onsdagen den 9 april kommer ett informationsmöte hållas på Bålbroskolan.

Bålbroskolan tidsplan

Sommar 2014: En grundlig utredning görs av Bålbroskolans befintliga lokaler. Fastighetskontoret ansvarar.

Augusti 2014: Bålbroskolans verksamhet startar i evakueringslokaler.

September – oktober 2014: Beslut gällande renovering eller nybyggnad.

November och cirka två år framåt: Arbete med att färdigställa skolbyggnad.

Att bygga en ny skola skulle kosta minst 105 miljoner kronor.