Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badhus ja –kungabyst nej

Norrtälje behöver ett nytt badhus. Dagens badhus är över 50 år gammalt, och rejält slitet. Det är också dyrt i drift, eftersom man i början av 1960-talet inte hade någon tanke på att bygga energisnålt. Badet är inte heller anpassat för funktionshindrade. Det är därför bra att Norrtälje kommuns borgerliga majoritet beslutat att ta fram ett förslag till nytt badhus.

I tisdags presenterades detta förslag. Och det var överraskande bra. Idén att bygga ihop det nya badhuset med det gamla vattentornet, med hopptorn och klättervägg i tornet och en 70 meter lång vattenrutschkana mellan torn och badhus, är till exempel lysande.

Med denna spännande utformning på badhuset blir Norrtälje än mer attraktivt både att bo i och att besöka. Det är inte så många städer där man kan sola och samtidigt ha en vidunderlig utsikt över stadens centrum, och sedan resa sig upp, dyka ner i en bassäng och åka vattenrutschkana ner i ett badhus.

Just sammanbyggnaden med vattentornet gör också att badhusets placering vid Sportcentrum blir bättre än andra möjliga alternativ. Ett intressant alternativ var till exempel hamnområdet, öster om den egentliga hamnen, där det hade gått att kombinera ett badhus med en anlagd sandstrand i Norrtäljeviken. Detta alternativ tycks dock kommunen inte ens ha räknat på. Det borde man ha gjort.

Å andra sidan är kommunens förslag så bra att kritiken om att badet skulle ha placerats någon annan stans kanske uteblir. Däremot kommer en del att tycka att badhuset är dyrt, och att kommunen istället borde ha satsat mer pengar på skolan eller kulturen. Detta är dock kritik som kommunledningen bör ta lätt på. Kommunens ekonomi är så god att man klarar av både ett nytt badhus, en rejäl satsning på skolan och mer pengar till kulturen.

Detta innebär dock inte att kommunen har råd med allt, eller att man skall genomföra allt som man har råd med. En av de saker som Norrtälje till exempel knappast behöver är en staty av stadens grundare, kung Gustav II Adolf.

Detta tycks dock vara på gång. Sverigedemokraten Bernt Grönblad har nämligen motionerat om att ett monument eller en staty skall uppföras till minne av Gustav II Adolf. Kjell Jansson (M) och Berit Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande respektive förste vice ordförande, föreslår nu att motionen skall bifallas, och att en byst av kungen skall uppföras i den nya parken vid före detta stadshotellet.

Det är ett dåligt förslag. Att sätta upp statyer och byster av gamla kungar känns som ett väldigt förlegat sätt att minnas historiska händelser. Det folkliga trycket på en nyuppförd kungabyst är minimalt. Kjell Jansson och Berit Jansson bör därför tänka över sitt förslag till dess att kommunfullmäktige fattar sitt beslut om motionen.