Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både privata och offentliga vårdaktörer behövs

I sjukvårdsdebatten tycks allt privat vara synonymt med syndabock för de röda partierna. Samtidigt väljer Socialdemokraterna, som till exempel Hanna Stymne Bratt och Talla Alkurdi gör i sin debattartikel i Norrtelje Tidning, att blunda för sjukvårdens riktiga problem genom att utestänga självinsikten till den egna medverkan där bakom. Nu inne på sin andra mandatperiod i regeringsställning har Socialdemokraterna trots alla möjligheter att rädda Sveriges sjukvård ändå misslyckats.

Sveriges kommuner och regioners årliga patientenkät från 2019 – och åren därförinnan – visar tydligt på att privatledda vårdcentraler i störst uträckning har den högsta patientnöjdheten, där 17 av 20 vårdcentraler med högst nöjdhet är privat drivna. Med 80 procent privata vårdcentraler i sin topp 20-rankning för vårdcentraler med högst patientnöjdhet är Stockholmsregionen inget undantag.

Samtidigt går det inte att neka till att primärvården i länet är i behov av omedelbar ekonomisk förstärkning och inte minst de privata vårdcentralerna i Norrtälje som ständigt nedprioriteras och olikbehandlas jämfört med de offentliga motsvarigheterna.

För att fortsätta utveckla primärvården måste vi regionpolitiker ge vårdcentralerna långsiktiga och hållbara ekonomiska villkor. Detta görs inte genom att stjälpa befolkningen från en för många mycket uppskattad och självklar del i vårdvalet – det privata. Ett samspel, där det privata och det offentliga förstärker varandras fördelar och förminskar varandras svagheter, är den medelväg som kan ta oss igenom och förbi vårdkrisen.

Britt-Mari Canhasi (SD), regionpolitiker och Norrtäljebo

Gabriel Kroon (SD), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel