Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både billigt och dyrt i ny soptaxa

Förslaget till ny renhållningstaxa, som just har kommit, innehåller också några nyheter.

Annons

Kostnaden för hämtning av hushållssopor blir oförändrad nästa år. Om flera fastighetsägare i en samfällighet eller vägförening väljer att ha en gemensam container eller sopkärl kan det leda till lägre kostnader.

Varje hushåll betalar 700 kronor om året och dessutom skickar kommunen en särskild räkning till samfälligheten eller vägföreningen. En container på fyra kubikmeter som töms varannan vecka kostar 26 360 kronor i gemensam avgift.

Tanken är att detta ska göra det möjligt att undvika att få in stora sopbilar i bostadsområdena. En annan nyhet gäller husägare där fastigheten har en trekammarbrunn. De kan välja en billigare så kallad deltömning när slamsugningen är aktuell.

Abonnenter som är intresserade av den lösningen ska kontakta kommunen, som i sin tur gör en besiktning av avloppsanläggningen.

– Vi kommer att gå ut med information, säger Jan Paymer, tillförordnad chef för kommunens renhållningsavdelning och tillägger att en deltömning kan vara mellan 200 och 400 kronor billigare än en vanlig slamsugning.

– Dessutom är den bättre för miljön.

I taxan, som gäller från den första januari nästa år, ingår också en höjning på fem procent för hämtning av latrin.

Taxa 2014

Hämtning av hushållssopor på fastlandet var fjortonde dag kommer att kosta 1 950 kronor per år.

Fritidsboende med 13 hämtningar per år betalar 1 270 kronor.

Priset för obligatorisk slamsugning är oförändrat.