Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badare sjönk ner i ett slukhål på badplats

Badare fastnar i leran vid en badplats i Kapellskär. Anledningen: dåligt återställningsarbete i samband med utbyggnaden av kommunala va-nätet. Entreprenören ska nu se över säkerheten på platsen.

Annons

Norrtälje kommun och entreprenören Sveab har dragit vatten och avlopp till Gräskö över en badplats i Kapellskär. Det har medfört problem för badare som blir doppade snabbare än de väntat sig.

Sanden som använts som återfyllnad efter grävarbetet har underminerats och badarna sjunker därför ned och fastnar i blåleran som blandats med sanden.

Britt-Marie Söderberg Tegenborg och Lennart Tegenborg var vid badplatsen i tisdags.

När Lennart Tegenborg skulle vada ut i det långgrunda vattnet hade han vatten till knäna. Men efter ett tiotal meter sjönk han helt plötsligt som en sten och fick i stället sand och lera till knäna och vatten till midjan. Och han fick kämpa för att komma loss från leran.

– Han började grymta och det såg väldigt otäckt och obehagligt ut, säger Britt-Marie Söderberg Tegenborg som även hon sjönk ned i leran när hon klev ut en bit.

– Jag går inte ut i det vattnet igen, säger hon.

Britt-Marie och Lennart tänker inte bada i Kapellskär igen men ser allvarligt på hur osäker badplatsen är.

– Den som fastnar och inte kan ta sig loss kan ju drunkna. Så länge det är folk här är det nog ingen fara men tänk om någon tar ett kvällsdopp ensam, säger Lennart.

Britt-Marie tycker att badplatsen ska stängas av helt och hållet.

– Föräldrar kan ju säga åt barnen att inte bada innanför avspärrningarna men om de leker i vattnet så är det nästan omöjligt att hålla koll jämt, säger hon.

Sveab har de senaste åren uppmärksammat problemet med underlaget och har därför spärrat av en liten del av badplatsen på land.

De har även skrivit en varning som lyder: ”Förbjudet att beträda avstängt område. Risk för lös mark innanför avstängning efter schakter för vatten och avlopp”.

Men underlaget är inte löst på land utan i vattnet. Även utanför en tänkt vattenlinje utmed avspärrningarna.

När NT påtalade problemet för Sveabs arbetschef Åke Wallander i torsdags reagerade han direkt och åkte själv ut till badplatsen. En stund senare hörde han av sig.

– Jag har provbadat och håller med om att avspärrningarna kan utökas. Vi kommer undersöka vattnet mer noggrant i morgon, säger Åke Wallander, arbetschef för Sveabs mark- och va-arbeten för Norrvatten och Norrtälje kommun.

Under fredagen kommer Sveab sätta ut käppar med varningsflaggor i vattnet på de ställen där botten är lös.