Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avveckling av kärnkraften oroar Holmen

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Miljöpartiets krav på att snabbavveckla kärnkraften oroar basindustrin. – Vi delar branschens skepsis, säger Jonas Lindell, informationschef på Holmen Paper, som driver Hallsta pappersbruk.

Miljöpartiet vill avskaffa kärnkraften till 2030 och stänga minst två reaktorer redan kommande mandatperiod, 2015-2019. Kravet är inte nytt. Det nya är att partiet nu går till val i frågan.

Billigare förnybar energi i kombination med ett stadigt överskott i energiproduktionen gör målet realistiskt, enligt partiledningen.

– Det här är en av våra kärnfrågor. Vi måste ställa om till förnybar energi, säger Ingrid Landin, en av två gruppledare för Miljöpartiet i Norrtälje.

Utspelet möts av kritik från flera större industribolag, däribland Holmen. Kärnkraften, som står för cirka hälften av elproduktionen i Sverige, anses vara nödvändig för att hålla nere elpriserna.

– För oss utgör elen en enorm kostnad. Elpriset är avgörande för att vi ska kunna bedriva verksamheten och än så länge ser vi inte så många alternativ till kärnkraften, säger Daniel Peltonen, platschef på Hallsta pappersbruk.

En prishöjning på bara ett öre per kilowattimme innebär att Holmens elkostnader stiger med miljontals kronor, enligt Jonas Lindell.

– Samtidigt ser vi positivt på förnybar energi och har egen vatten- och vindkraft. Just nu bygger vi en vindkraftpark i Hallstavik, säger han.

Kärnkraftsfrågan kan bli svår att lösa för Miljöpartiet i en eventuell regering med Socialdemokraterna. S vill visserligen också fasa ut kärnkraften men i en långsammare takt.

Höga elnotor för Holmen

Hallsta pappersbruks ägare Holmen är en av landets största elslukare. Bara bruket i Hallstavik gör av med cirka 1,6 terawattimmar per år, lika mycket som hela Malmö stad med industrier. Siffran motsvarar ungefär en procent av Sveriges totala elförbrukning under ett år.

Holmen har egen vind- och vattenkraft och är självförsörjande på el till 35-40 procent.

Holmen satsar på vindkraft och bygger just nu länets första vindkraftpark, 17 snurror, i Hallstavik.