Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avigt att skylla på det fria skolvalet

Det är strålande att Centerpartiet ser stora möjligheter i att utveckla landsbygden i Norrtälje kommun. Men det är troligen viktigare att fokusera på att hindra den nedmontering av servicen som pågår och pågått under minst 50 år.

Ta exempelvis uttrycket ”Serviceorter” som nämns i den replik Anders Olander (C) ger Landsbygdspartiet oberoende den 3 februari. Uttrycket ger vid handen att man ser slaget förlorat på förhand. Alltså centralisering, fast på ett annat vis.

När det gäller skolor tycks alltid en faktor glömmas bort. Nämligen den att skolan är ett nav i sin trakt. Ett nav som kanske avgör om människor väljer flytta dit, eller inte flytta därifrån.

Att skylla på det fria skolvalet känns också en aning avigt, eftersom möjligheten att välja skola tycks bli mindre för varje mandatperiod som passerar. Det känns inte vidare närodlat precis.

Att Centerpartiet sedan klappar sig själv på axeln för att minsann ha räddat några skolor är närmast ett komiskt inslag. Det är bland annat Centerpartiet som varit med om att försämra förutsättningarna för människor ute i bygderna, genom en centralistisk politik både i riksdag och i kommunalpolitik, de senaste femtio åren.

Landsbygdspartiet vill satsa på att ge förutsättningar för människor att bo på landsbygden. Inte bara retoriskt, utan på riktigt.

Självklart måste det finnas en analys inför viktiga beslut i en kommun. Om det exempelvis på landstingsnivå skärs ned på busslinjer eller turtäthet, krävs dock ingen tyngre analys för att inse att detta kommer att drabba familjer med barn och ungdomar som bor där samt att det inte kommer att gynna inflyttning. Men tyvärr har även våra landsting en roll i centraliseringstänket. Landsbygden har blivit en budgetregulator.

Även när det gäller den snabba nedmonteringen av kopparnätet i Sverige, sitter Centerpartiet på läktaren och tycks mena att det rör sig om en naturlag att så sker. Om vi vänder blicken västerut, till Norge, finner vi att det landet har en annan syn på sin landsbygdspolitik. Där klipps inget gammalt kopparnät, innan fungerande teknik finns på plats. På vardagsspråk skulle vi kunna kalla det för sunt förnuft, vilket är något Landsbygdspartiet oberoende förespråkar.

Politik skall leda utvecklingen åt ett visst håll, inte följa en redan upptrampad stig. Då blir det tokigt som nu.

Strandskyddet är bra. Speciellt för dem som redan har ett hus i denna fantastiska miljö, de kommer att få se värdet på sina fastigheter att öka exponentiellt då inga nybyggen tillåts. De tomter som eventuellt ändå tillåts bli bebyggda kommer att bli oerhört dyra. Sverige har så mycket kust, insjöar och natur att det knappast kommer att råda några problem för människor att finna utrymme för sin rekreation.

Allemansrätten är unik men var aldrig avsedd för att hindra utveckling och brukande av mark. Denna sedvänja var heller aldrig avsedd för utnyttjande i industriell skala, exempelvis bär- eller svampplockning. Den kom till för husbehov och för att människor skulle kunna livnära sig vid en längre resa förr i tiden.

Sker kommersiellt uttag av naturresurser på annans mark, borde det vara självklart att markägaren kompenseras. Anser Centerpartiet även att det borde vara fritt fram att ta granar på någon annans tomt eller mark innan jul, för att sedan sälja dem på Knutby Torg?

Landsbygdspartiet oberoende

Magnus Malmsten, Norrtälje

Peter Johansson, Norrtälje

Ann-Sofie Hagberg, Norrtälje

Michael Bonnier, Norrtälje

Roger Andersson, Luleå

Hans Boström, Jämtland

Tjern Inga Wall, Härjedalen

Claes Littorin, Uppsala

Erika Sörengård, Örebro

Sara Rosqvist, Skåne Länsavdelningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel