Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Australiens främsta ikon fyller år

Det har snart funnits i 40 år. N har operahuset i Sydney utsetts
till Australiens mest välkända ikon.

Den unika formen är känd världen över. I mångas ögon är de vita välvda bågarna själva sinnebilden för Australien, och en stor anledning till att turister vill besöka landet. Nu fyller operahuset i Sydney 40 år - och firas med ett stort jubileum. I en ny rapport av företaget Deloitte utses byggnaden också till landets främsta ikon, mer känd än själva varumärket Australien.

Enligt rapporten drar byggnaden in 740 miljoner amerikanska dollar till landet varje år. Föreställningarna lockar i snitt 1,4 miljoner besökare om året. Och av 2 500 tillfrågade australier anser 77 procent att operahuset har en stor betydelse för landets kultur.

Dansk arkitekt

Skandinavien kan ta åt sig en bit av äran för det arkitektoniska mästerverket. Danska Jørn Utzon är arkitekten som 1956 vann tävlingen att utforma byggnaden - som dessutom är helt täckt med kakel från svenska Höganäs.

Invändigt är det dock lokala arkitekter som satt sin prägel eftersom den konservativa regeringen som kom till makten 1965 i Australien gjorde Utzon till syndabock för förseningar.

Sammanlagt tog det 14 år att bygga operahuset. 2007 upptogs det på Unescos lista över världsarv med motiveringen: "ett av den mänskliga kreativitetens obestridliga mästerverk, inte bara under 1900-talet utan i hela mänsklighetens historia".