Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Australien jagar sina hajar

Den australiska regeringen trappar upp jakten på hajar, för att
skydda invånare och turister. Nu dödar man flera av de största
rovdjuren - vilket orsakar starka protester.

De senaste tre åren har sju dödliga hajattacker drabbat Australien. Så sent som i december förra året dödades en surfare av en vithaj. Flera surfare efterlyste då skyddsjakt. Och förra veckan gav regeringen de olika staterna dispens från den miljölag som skyddar vithajen.

Den australiska regeringen har i början av 2014 trappat upp jakten på de fruktade rovdjuren. I Perth har man placerat ut krokar med beten längs kusten. Ambitionen är att gallra bort vithajar, tigerhajar och tjurhajar som är mer än tre meter långa.

Och den första hajen har redan dödats, av en fiskare på uppdrag av regeringen. När man bekräftade att hajen var av rätt art, och över tre meter, sköt han den och dumpade den i havet.

Starka protester

Men långt alla är överens om att det är rätt att döda hajarna. Tusentals har demonstrerat på stränderna i Perth. Aktivister har också hotat med att förstöra de utlagda krokarna. En fiskare som skulle jaga haj på uppdrag av regeringen blev dessutom hotad - vilket gjorde att han drog sig ur uppdraget.

Enligt miljöaktivisterna finns inte heller något bevis för att gallringen av haj minskar attackerna.