Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att bilda opinion i Visby är inte kärnverksamhet

Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket. Nu är Almedalsveckan i Visby i gång och dessa ord verkar glömmas av politiker i alla partier.

Almedalsveckan porträtteras ofta som en demokratins fest och en arena för samtal och påverkan. Det kan ifrågasättas om det är så, eller om det bara är en firmafest för politiker, journalister och lobbyister där någon annan står för notan – kanske en intresseorganisation, ett parti eller rent av en statlig myndighet?

Att lobbyorganisationer och företag väljer att pumpa in pengar i det perfekta Almedalsarrangemanget för att väcka intresse för sin specifika fråga är logiskt och rimligt. Lobbyorganisationernas syfte är ju just detta, att lobba.

Detsamma gäller de politiska partierna vars satsningar är viktiga under ett valår – framförallt för de partier som dansar runt fyra procent kan en lyckad Almedalsvecka vara grunden för en positivt laddad valrörelse- eller precis tvärtom. Vad dessa har gemensamt är att de pengar de satsar är deras egna.

Det gör däremot inte de statliga myndigheter och offentliga organ- som kommuner och landsting- som satsar på att nå ut i Almedalen. Deras närvaro är precis som deras budget alla andra veckor finansierad av skattemedel.

Ofta motiveras närvaron från kommuner med att man kompetensutvecklar, knyter kontakter, marknadsför sig och att det är enda chansen att fånga rikspolitikernas uppmärksamhet- alltså få statliga medel till sitt regionala projekt.

Ett problem är att det presenteras även sällan vad satsningen rent faktiskt har genererat och konkurrensen är hård, i år arrangeras 3000 seminarium och media fokuseras kring partiledarna.

Myndigheterna å andra sidan menar ofta att de ska påverka beslutsfattare. Att myndigheter närvarar och anordnar sparsamt besökta seminarium är rent av märkligt, då de jobbar på uppdrag av regeringen har de redan vägar att kommunicera med de ledande politiker de vill påverka. En god nyhet är att i år deltar färre myndigheter under veckan.

Ska myndigheter och kommunerna ens arbeta med att påverka, och använda skattemedel till detta? Skattemedel ska användas med vördnad, och därmed till kärnverksamhet, vilket opinionsbildning inte är.

Norrtälje kommun är i år representerade med ett antal personer ur kommunledningen, dessa ska delta i seminarier och Kjell Jansson anordnar som ordförande för Stockholm Nordost ett seminarium för att uppmärksamma regionens infrastrukturbehov, kanske i hopp om statligt tillskott.

För aktiviteterna i Almedalen gäller oftast att någon annan betalar. I det här fallet Norrtäljes skattebetalare. Vad de får ut av det är dock inte helt tydligt.

Om inte kommunen kan tydligt redovisa genom utvärdering att närvaron i Visby har gynnat skattebetalarna bör man framöver inte heller låta dessa betala för den.