Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalade chefen om de misstänkta mutorna

Helen Lott, gatu- och parkchef i Norrtälje, har åtalats misstänkt för att ha tagit emot mutor under sin tid som chef i Falun. Nu ger hon sin syn på vad som hänt.

Annons

Åtalet mot Helen Lott gäller tre punkter.

– Vid två av de tillfällena har jag inte deltagit, säger hon.

Under sin tid som chef för trafik- och fritidsförvaltningen i Falun hävdar åklagaren att Helen Lott har besökt Melodifestivalen i Leksand, deltagit i en middag på en restaurang och ätit julbuffé och tittat på en hockeymatch på plats i arenan. Byggbolaget Peab har, enligt åtalet, stått för kostnaderna för biljetter, mat, alkohol och transporter.

Helen Lotts bild är en annan. Något besök på Melodifestivalen blev det inte.

– Jag har fått ett mejl med erbjudande om biljetter, men jag tackade varken ja eller nej.

Och vid after work-middagen på restaurangen fanns hon inte på plats. På kvittot från representationen nämns ändå hennes namn.

– Jag kan inte ansvara för namnen på ett kvitto.

Vid julbordet och ishockeymatchen i Leksand var Helen Lott däremot närvarande. Det sammanlagda värdet på mutan beräknas, enligt åklagaren, till minst 10 000 kronor.

– Vi var 17 personer som var där så det är inte ett så högt värde per person.

Peab är en av Falu kommuns entreprenörer. En eller två gånger per år har kommunen uppföljningsmöten med entreprenören kring verksamheten.

Det aktuella mötet hölls i Peabs loge i Leksands ishall. När mötet var avslutat var det dags för en hockeymatch och jultallrikar fanns framdukade. Helen Lott åt en jultallrik och tog en öl.

– Det gick att sitta kvar i logen och titta. Det gjorde jag, men det bästa hade varit om jag hade åkt hem, säger hon i dag.

Helen Lott arbetade hos Falu kommun i tio år, varav åtta år som chef. Hon menar att kommunens policy mot mutor var känd. Samtidigt krävs att en teknisk förvaltning har goda relationer till sina entreprenörer.

Lotts uppdrag från politikerna var att spara pengar. En av åtgärderna var att se över konstruktionen i det pågående avtalet, vilket gav en besparing på tre till fem miljoner kronor per år. För att den nya konstruktionen skulle ge ekonomisk effekt under två år förlängdes avtalet med ett år utan att någon upphandling gjordes.

Det beslutet överklagades och kommunen tvingades betala sju miljoner kronor i skadestånd. Helen Lott fick sparken. Trots misstankarna om mutbrott har Norrtälje kommun valt att anställa henne.

– Jag är otroligt glad och tacksam och imponerad över hur Norrtälje kommun har agerat. Jag har känt ett hundraprocentigt stöd från kollegorna i chefsgruppen och från medarbetarna på min avdelning, säger hon.