Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ät mer svenskt för miljöns skull

Den 12 augusti skriver Per-Anders Jande, Svensk mat- och miljöinformation, att en köttskatt är ett nödvändigt steg på vägen. På väg mot vad kan vi undra?

Hela artikeln blandar fullständigt ihop korten kring fakta samt vilka länder som står för vår planets snara hädanfärd. Till att börja med driver inte Sverige eller Skandinavien den typen av hänsynslöst lantbruk som han låter påskina. Däremot stämmer det väl in på exempelvis några sydamerikanska länder såsom Brasilien och Uruguay.

Ska vi använda vapnet ”köttskatt” är det inte Sverige som skall drabbas, utan importerat fulkött. I dessa länder går det till som Per-Anders Jande beskriver. Deras produktionsmetoder försöker han på närmast ett osmakligt sätt smeta på vårt lantbruk.

Per-Anders Jande påstår att ”vi hugger ned skog och skövlar artrika ekosystem för foderodling och bete”. Sanningen är att Sverige lagt ned cirka 570 000 hektar åker- och hagmark under de senaste 50 åren. Vi måste öka mulbetade arealer för att bevara den fantastiska artrikedom som hagmarken gett och fortfarande ger. Spillning från kor och andra betande djur är helt avgörande för den artrikedom vi ser i dag. Hur Per-Anders Jandes fantasier, om hur artrikedom skall bevaras utan detta, är det nog bara han som känner till.

Per-Anders Jande påstår att intensiv foderodling till betesdjuren leder till stora utsläpp av växthusgaser och att idisslare släpper ut stora mängder metangas genom sin matsmältning. Detta är osant. Kossor äter färskt gräs på sommaren och lagrat gräs på vintern. En naturlig produkt. Kossorna omvandlar gräset till kött, mjölk och avföring. Den senare återgår i kretsloppet när den tas upp av gräsrötterna för att bli nytt gräs. Vid matsmältningen bildas gas, i form av rapar och pruttar. Dessa marknära gaser bryts ner med hjälp av solen för att lagras i gräs som sedan äts av kor, och så börjar det om. Så gott som ett neutralt system.

Och vilken djurhållning är det som är en mycket större klimatbov än hela transportsektorn? Åter en sammanblandning av korten. För att lura vem kan man undra? Avses svensk djurhållning mot hela världens transportsektor? Eller avses hela världens djurhållning mot hela världens eller endast den svenska transportsektorn?

En del av dessa konstigheter kan förklaras av det kollektiv av organisationer, med en dunkel agenda, i vilken Per-Anders Jande och hans sällskap ingår. Detta är en ideologisk driven fråga, från en miljörörelse som har förklätts till ett populistiskt miljöpolitiskt slagträ, en politik regeringen på fullt allvar arbetar med!

Svensk köttproduktion genererar hög biologisk mångfald och ger ett varierat och rikt kulturlandskap med fina miljöer som påminner oss om vår historia utan att ställa till det nämnvärt för klimatet. Detta är politiker nu beredda att offra för att bli omvalda en mandatperiod, för att haka på några få starka viljor som verkar ha egen nyckel till regeringskansliet. Svensk djurhållning av kossor är inte någon miljöfarlig verksamhet utan ett helt vanligt naturligt kretslopp. Ja, lantbruket stoppar in några andra nödvändiga produkter i detta kretslopp men de har i sammanhanget liten påverkan.

Att äta mindre svenskt kött leder till allvarliga miljöproblem. För att lev a upp till de miljömål som berör lantbruket är det enskilt största problemet avsaknaden av betande djur, som förutsätter lönsamma lantbruk. Vår uppfattning är att en köttskatt leder till än fler konkursade djurbönder. På 30 år har det försvunnit en halv miljon kor från Sverige och det är ett verkligt och allvarligt miljöproblem.

Så länge du äter svenskt kött behöver du inte ha miljöångest. Du bidrar till biologisk mångfald genom köp av klimatsmartare svenskt kött levererad från landets verkliga miljöarbetare, de som brukar naturen. Stöd deras kamp med att upprätthålla en landsbygd med höga biologiska och mänskliga värden. De behöver konsumentens stöd, ett köttstöd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel