Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Assistansutredningens förslag är helt oacceptabla

Den 16 februari läckte assistansutredningens kommande förslag ut. Det förslås att barn under tolv år och äldre över 80 år ska förlora sin assistans, vilket är helt oacceptabelt. Lika förskräckliga är skrivningarna om att de som inte bedöms behöva 20 timmar eller mer per vecka för att äta, klä på sig, gå på toaletten och duscha ska få indragen personlig assistens.

Ingen med assistens ska heller enligt det läckta förslaget få umgås med familj och vänner, göra inköp, träna och kanske gå på bio någon gång mer än två timmar om dagen. Detta är något de flesta människor ser som en självklarhet, men den friheten ska alltså inte gälla med de som har rätt till personlig assistans i dag, vilket var den ursprungliga tanken med reformen.

Det Stefan Löfven och Åsa Regnér ständigt säger, att det inte finns på kartan att försämra den personliga assistansen, är hyckleri. Utredningen har hela tiden haft instruktioner från regeringen att spara på assistansen vilket nu visar sig i förslaget.

Regeringen borde omedelbart ge nya direktiv till assistansutredningen. Eller ännu hellre – tillsätt en ny utredning, börja om från början och gör det tillsammans med oss.

Eva Lindberg, ordförande DHR-Norrtäljeavdelningen

Rasmus Isaksson, förbundsordförande DHR

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel