Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åskoväder slog ut avloppsreningsverk

För två veckor sedan slogs reningsverket i Kapellskär ut totalt. Anledningen tros ha varit ett blixtnedslag som satte den tekniska utrusningen ur spel.

Annons

Reningsverket översvämmades med avloppsvatten då bland annat pumparna slutade att fungera.

– För att få så liten inverkan som möjligt på miljön valde vi att transportera bort avloppsvattnet med slambilar till Lindholmens avloppsanläggning, säger Peter Leonardsson på kommunens avdelning för vatten och avlopp.

Sedan i tisdags har verket varit i gång som vanligt igen.

– Jag har aldrig varit med om att något liknande hänt tidigare och det känns bra att vi fått i gång det så snabbt, säger Peter Leonardsson.

Boende vid Kapellskär har uttryckt oro efter haveriet då det i anslutning till avloppsreningsverket ligger en välbesökt badplats.

– Det har luktat illa och det känns ju inte särskilt trevligt om det skett ett utsläpp. Vi får hoppas att det tas prover på vattnet, säger Ulla-Britt Frisk som bor i närheten.

Men enligt Peter Leonardsson ska det inte ha läckt ut något avloppsvatten i anslutning till badplatsen.

– Det har runnit ut en mindre mängd utloppsvatten. Men det har skett 500 meter ut i Tjocköfjärden och ska inte ha påverkat vattenkvalitén vid badstranden, säger han.

Händelsen är rapporterat till både kommunens miljö och hälsoskyddsenhet samt till länsstyrelsen.