Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Askkopp i fickan för bättre miljö

Inte nog med att rökare förorenar sig själva, de förorenar även naturen med alla fimpar som kastas. Men Magnus Strandberg har hittat en lösning.

Annons

Magnus Strandberg, rökare och exrospigg, upptäckte på en resa till Malta, att rökarna där ofta fimpade i en portabel fickaskkopp.

Han tror att över en miljard fimpar kastas bort över hela landet varje år. Att sluta kasta fimpar på marken, skulle därför vara en stor miljövinst.

Magnus Strandberg inser att det tar tid att förändra ett beteende.

– Även jag har haft svårt att lägga om beteendet, säger han. Är man rökare, har man ett ansvar. I det ansvaret ligger att man ska se till att man inte förorenar miljön.

Problemet med fimpar löser man inte genom att sätta upp fler askkoppar. I stället bör man se till att rökaren bär med sig sin egen askkopp.

Men den som inte vill satsa pengar på att köpa en fickaskkopp, kan i stället själv skapa en portabel askkopp genom att använda en mindre plåtask, aska och fimpa i den för att sedan, när burken är full, tömma den i lämpligt sopkärl.

I ett längre perspektiv kan man även inrikta sig på snusare. Hur många snuspåsar kastas i naturen? Där kan man bara gissa.

Men om rökare och snusare lär sig ett nytt beteende vinner alla på detta.