Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arne Dahl om sista boken om Opcopgruppen

Leken är slut. Nu sätter Arne Dahl punkt för serien om Opcopgruppen med nya thrillern Sista paret ut. En svit som delvis vuxit fram i fritidshuset på Vätö.

Annons

Den förra boken slutade med en rejäl cliffhanger. En kvinnlig polis dödas i en explosion. Samtidigt får chefen Paul Hjelm ett mejl med ett dramatiskt filmklipp och en vädjan om hjälp. Det är där den fjärde och sista delen tar vid.

– Fyran följer direkt på trean. Paul Hjelm befinner sig i ett tillstånd av skuld, filmen kommer som en chock för honom, säger författaren Jan Arnald.

Det är han som är Arne Dahl. Namnet tog han när han började skriva deckarsviten om A-gruppen i slutet av 1990-talet. Sedan dess har det rullat på med en rad uppmärksammade spänningsromaner. De elva titlarna om A-gruppen följdes av en ny serie om den europeiska Opcopgruppen, där några av poliserna från A-gruppen finns med. Människohandel. Politiska intriger på hög nivå. Knarkmaffia. Genmanipulation.

Serien om Opcopgruppen väver sina komplexa intrigtrådar kring angelägna och aktuella samhällsproblem med internationella förgreningar. Nu knyts hela väven ihop i Sista paret ut, som kommer ut i början av juni och till viss del är skriven i fritidshuset på Vätö. Jan Arnald är nöjd med resultatet.

– Ja, väldigt nöjd. Det är en stor komposition med trådar som går igenom hela serien. Det handlar om brott som inte lösts, skurkar som kommer tillbaka. Med den sista delen blir det en avrundad helhet.

Titlarna i Opcopserien är lånade från lekar som många av oss känner igen från barnkalas och skolgårdar. Viskleken följdes av Hela havet stormar, Blindbock och Sista paret ut. Men det är knappast någon lekfull värld som skildras. Tvärtom. Det handlar om starka och våldsamma internationella krafter som verkar i det tysta.

I Sista paret ut står genmanipulation i centrum. Ett svensk bioteknikföretag, som sysslar med genforskning kring muskeltillväxt, upptäcker att det blivit utsatt för ett dataintrång. Misstankarna löper mot Kina och en spioncentral, som existerar i verkligheten.

Det gör också forskningen kring muskeltillväxt.

– Den här genen finns. Den kan användas för att ta fram medicin mot musikelförtvining, men den skulle också kunna användas för att skapa en oövervinnerlig armé, säger Jan Arnald.

Han gör gedigen research i arbetet med böckerna. Men det är fiktion han skriver. Det är Jan Arnald mån om att understryka.

– Jag är visserligen en researchnörd, men jag är fast förankrad i fiktionen. Författarrollen och fiktionens roll är att föreställa sig saker som inte finns, att gå in i människor som inte är vi själva, det är viktigt.

Han ser en tendens att fiktionen trängs undan, att det är det verklighetsbaserade som får utrymme och uppmärksamhet, något som märks både i form av reality-tv och den självbiografiska litteraturtrenden.

– Det är en tendens som jag tycker är lite jobbig. Fiktionen håller på att förvandlas till lögn. Det vi ser är bara värdefullt om det är på riktigt, säger Jan Arnald.

Fiktionen är nyckeln till empati, säger han. Att kunna förstå andra, som inte är som vi själva, både som författare och som läsare.

– Det handlar om att skapa en möjlig verklighet, att flytta sig in i andra människor.

– Dessutom är det mer spännande, i fiktionen kan man se vad som händer, testa olika möjligheter. What if? Det är en spännande tanke.

Fem av böckerna om A-gruppen har filmats som tv-serie. Nu ska ytterligare fem böcker förvandlas till tio tv-avsnitt. Även böckerna om Opcopgruppen ska bli film.

– Det finns ett kontrakt, säger Jan Arnald.

Själv tänker han gå vidare och låta Arne Dahl skriva två nya, fristående deckare.

– Jag lämnar Paul Hjelm och Kerstin Holm efter 17 år, men det är ingen absolut slutpunkt. Dörren är öppen till Opcopgruppen.

Någon historia har han inte ännu. Bara något som ligger och puttrar.

– Jag har en känsla av hur det ska vara. Det blir mer avskalat den här gången, med färre människor och färre trådar.

– Jag kommer nog att sitta lite uppe på Vätö och skriva i sommar.

Han är mån om språket i sina böcker. Och om att smyga in humor, ofta med lätt underskruv.

– Humor är demokratiskt. I diktaturer saknas humor, det finns något demokratiskt i att kunna se det löjliga i sig själv.

Jan Arnald/Arne Dahl

Ålder: 51 år.

Bor: I Stockholm, fritidshus på Vätö.

Familj: Hustru och två vuxna barn.

Gör: Författare.

Bakgrund: Har givit ut romaner under det egna namnet Jan Arnald. Som Arne Dahl har han skrivit de elva deckarna i serien om A-gruppen och böckerna om Opcop-gruppen, där de tre tidigare titlarna är Viskleken, Hela havet stormar och Blindbock.

Fritid: Löpning, musik, resor.

Aktuell: Med Sista paret ut, som kommer i juni.