Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arkeologer ska söka fornlämningar i hamnen

Kommunen bygger för framtiden i Norrtälje hamn. Men först ska Sjöfartsmuseets arkeologer söka efter fornlämningar i området.

Länsstyrelsen har beslutat om en arkeologisk utredning i Norrtäljeviken direkt utanför hamnbassängen. Sökytan sträcker sig från hamnplan och några hundra meter österut till en tänkt linje mellan Pilgatan i norr och marinan i Societetsparken.

– Vår bedömning är att det kan finnas äldre lämningar med tanke på stadens ålder, säger Michael Olausson på länsstyrelsens enhet för kulturmiljö och bostad.

Sjöhistoriska museet har fått i uppdrag att dyka och söka med sidotittande ekolod i området. Arbetet startar på tisdag nästa vecka och pågår som längst till fredag.

– Det kan finnas brygglämningar, skeppsvrak eller spår av fasta fiskeanläggningar, säger Nina Eklöf, chef för arkeologienheten vid Sjöhistoriska museet.

Andra tänkbara fynd är så kallade kulturlager, det vill säga soprester efter tidigare bosättningar, tror Eklöf.

Länsstyrelsen har medvetet valt att söka en bit ut i hamnen.

– Det har byggts mycket längre in, närmare stadskärnan. Om det funnits fornlämningar där är de troligen förstörda vid det här laget, säger Michael Olausson.

Norrtälje kommun planerar en ny stadsdel med cirka 1 500 bostäder i hamnen. Renoveringen av kajen startar i höst och byggstarten för de första bostäderna är preliminärt satt till årsskiftet.

Men det finns en liten risk att den arkeologiska utredningen sinkar projektet, enligt Michael Olausson.

– Det beror på om det dyker upp intressanta saker, säger han.

Nina Eklöf på Sjöhistoriska tonar dock ned risken.

– Det är sällan byggprojekt försenas på grund av arkeologin, säger hon.