Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arholma och Idö nytt Natura 2000-område

Regeringen har beslutat att föreslå att EU-kommissionen utser Arholma-Idö till nytt Natura 2000-område.

Med det nya området kommer Norrtälje kommun att ha 107 stycken Natura 2000-områden. Totalarealen för de 106 områden som finns sedan tidigare är cirka 100 kvadratkilometer, alltså runt 1,7 procent av kommunens totala yta.

Området Arholma-Idö är, enligt miljödepartementet, speciellt viktigt för vissa naturtyper som behöver hävd i form av betning, till exempel olika typer av gräsmark och strandängar, skriver miljödepartementet i sitt pressmeddelande.

– Genom dagens beslut får vi ett uppdaterat skydd av viktiga arter och livsmiljöer i Sveriges del av det europeiska nätverket, påpekade miljöminister Lena Ek.

Kommunekolog Josefin Sundberg påpekar att områdena är viktiga för den biologiska mångfalden.

I kommunens yttrande till förslaget som lämnades in under våren påpekade dock Kjell Jansson (M) och kommundirektör Per Nordenstam att det är viktigt att fastighetsägare utanför det berörda området inte påverkas negativt.

Natura 2000 är namnet på det nätverk av värdefulla naturområden som sedan 1992 byggs upp inom EU. Allt för att bidra till bevarande av den biologiska mångfalden inom EU.