Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arholma batteri och Svartklubben kan säljas

– Känns som ett hot mot kulturvärdet, säger Maria Eriksson som driver vandrarhemmet i anslutning till Arholma kustartilleribatteri.

Svartklubbens fyr utanför Singö och Arholma kustartilleribatteri finns med i den kulturfastighetsutredning som nyligen blivit klar. Utredningen föreslår att staten inte ska vara ägare. Men hur det blir i framtiden står skrivet i stjärnorna. Det finns tre anledningar till att staten äger fastigheter i Sverige. De är kulturhistoriskt värdefulla, har ett särskilt symbolvärde eller har en central betydelse för rikets säkerhet.

Men statens ägande är dyrt. Regeringen vill spara pengar och tillsatte därför en utredning. Utredaren Inger Lilieqvist har gått igenom vilka fastigheter staten fortsatt ska äga och vilka som kan säljas. Staten äger 33 000 fastigheter och 10 miljoner hektar mark till ett värde av 42 miljarder kronor.

Flera fyrar står på listan som kan komma att utförsäljas. En av dessa är Svartklubbens fyr utanför Singö.

Staten vill däremot behålla ägandet för Arholma båk, Söderarm och Understen i kommunen. Svartklubbens fyr står på ofri grund. Här är det i så fall bara fyren som kan komma att försäljas. Men någon försäljning tror man inte blir av på Sjöfartsverket.

– Svartklubben finns inte med på någon avyttringslista hos oss i alla fall, säger Jon Granstedt som är affärsområdeschef för bygg- och teknik på Sjöfartsverket.

– Utredningen har bara tagit hänsyn till den kulturhistoriska betydelsen, och inte något ur sjöfartssynpunkt, säger han.

Arholma kustartilleribatteri finns också på utredarens försäljningslista. Marie Eriksson som förestår vandrarhemmet i anslutning till batteriet, är oroad över statens planer.

– Det känns som ett hot mot kulturvärdet, och vi ser därför att det helst stannar i statens ägo, inte minst för byggnadsminnets skull, säger Marie.

– Därför har vi skickat en skrivelse till myndigheterna där vi tycker att batteriet bör avföras från listan.

En försäljning kan bli mycket negativ.

– Om det säljs ut avförs det från listan som statligt byggnadsminne, och länsstyrelsen tar över. Då minskas bevarandeskyddet starkt. Vi är rädda för att kulturvärdesskyddet blir alldeles för dåligt då, säger Marie Eriksson.

Stora bergrum, som batteriet, kräver stora åtgärder.

– Berget måste avfuktas och man måste knacka bort berg för att hålla det torrt.

– För vanliga byggnadsminnen krävs det inte lika mycket åtgärder, säger hon.

Vad en ny ägare innebär är svårt att säga i dagsläget.

– En ny ägare kan ju tänkas göra helt andra saker med fastigheten. Den ligger naturskönt med en strandremsa till. Där ligger det mycket pengar i, säger hon.

Utredningen går nu ut på remiss efter nyåret.