Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets matbluff utsedd – marknadsförs som kött från polartrakterna

För tredje året i rad har Årets matbluff utsetts i en omröstning på nätet. Antipriset ges till årets mest vilseledande livsmedelsprodukt som har sålts under året.

Fler än 15 000 personer deltog i omröstningen till Årets mattbluff, som i år var väldigt jämn mellan tre kandidater: Kockens Citronpeppar, Ica Basic Citron och Polarica Kronhjortskav. I år nominerades 65 produkter vilket är fler än tidigare. Av dessa valde en jury ut fem finalister och lämnade det sedan till allmänheten att rösta fram vinnaren.

Efter att alla röster hade räknats stod kronhjortskaven som "vinnare" med bara 67 rösters marginal, skriver konsumentföreningen Äkta vara i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Jag tror att många har röstat på den för att de inte förväntar sig att det ska vara något lurt med en sådan produkt. Känslan som förpackningen förmedlar skiljer sig från vad den egentligen innehåller, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson i en kommentar.

Äkta varas kommentar om Polarica Wild Food Kronhjortskav: Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: "Mat från vildmarken".

Topp fem i årets utdelning av antipriset Årets matbluff

♦ Polarica Wild Food Kronhjortskav, 3 557 röster.

♦ Kockens Ekologisk citronpeppar, 3 490 röster. Innehåller ingen citron alls.

♦ Ica Basic Citron, 3 418 röster. Innehåller endast 10 procent citronjuice

♦ Banderos Dip sauce guacamole style, 2 833 röster. Innehåller bara 0,7 procent avokadopulver.

♦ Kiviks musteri Smultron bärdryck, 2 216 röster. Innehåller bara 0,5 procent smultron.

Totalt röstade 15 514 personer.