Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetstidsförkortning behövs för att lösa sjukvårdskrisen

Reidar Carlsson skriver i ledaren den 3 maj att förslaget om kortare arbetsdag har nio liv, att det gång på gång kommer upp. Kan det kanske bero på att det finns stark opinion bakom förslaget? Vi tror det. Och vi vet att försök med arbetstidsförkortning varit mycket lyckade, både i Stockholm och runtom i landet, skriver Catarina Wahlgren och Håkan Jörnehed.

Norrtelje Tidnings Reidar Carlsson sågar i en ledare den 3 maj vår partiledares första maj-förslag om sex timmars arbetsdag. Som företrädare för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting, där alliansen i drygt ett decennium misskött personalpolitiken, med en sjukvårdskris till följd, vill vi gärna försvara Jonas Sjöstedts förslag. Vi driver själva frågan om arbetstidsförkortning i landstingsfullmäktige. För vi är övertygade om att bristen på personal är kärnan i sjukvårdskrisen, att dagens sjukvårdspersonal riskerar bli morgondagens patienter.

Reidar Carlsson skriver att förslaget om kortare arbetsdag har nio liv, att det gång på gång kommer upp. Kan det kanske bero på att det finns stark opinion bakom förslaget? Vi tror det. Och vi vet att försök med arbetstidsförkortning varit mycket lyckade, både i Stockholm och runtom i landet.

Försöken visar att vårdyrkenas attraktivitet ökar, att personalen mår bättre och att det blir lättare att återanställa de som lämnat sjukvården eftersom stressen var för hög. Ta till exempel Huddingeakuten. Julen och nyåret som var innebar en mardröm för både patienter sjukvårdspersonal. Men Karolinska Huddinges akutmottagning klarade av den intensiva perioden betydligt bättre än både Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Enligt akutchefen berodde det på, just det, ett projekt med arbetstidsförkortning som Huddingeakuten kört under ett års tid. Personalen var mer utvilad, och hade dessutom lyckats återrekrytera de sjuksköterskor som flytt sjukvården på grund av arbetsmiljön.

Ett annat framgångsexempel är ortopeden i Mölndal. Kliniken hade allvarliga personalproblem som förbättrades betydligt av kortare arbetstider. Sjukhuset blev återigen en plats där folk ville arbeta, precis som vi vill att Stockholms läns sjukhus ska vara. Sett till utförd sjukvård ökade antalet operationer trots färre arbetstimmar, medan köerna minskade. De pengar som arbetstidsförkortningen kostade tjänades till viss del in genom att utgifterna för bemanningsanställda och externa operationer minimerades. Dessutom visar forskning att misstag och skador i sjukvården ofta sker mellan arbetspassets sjätte och åttonde timme.

Det är också så att en kortare arbetsdag möjliggör mer effektivt användande av exempelvis en dyr operationssal. Två vårdteam som arbetar sex timmar var får ut mer av salen än ett team som arbetar åtta timmar.

Ja, argumenten för arbetstidsförkortning är många och goda.

Reidar Carlssons invändningar, däremot, är av klassisk borgerlig modell: det är för dyrt, det kommer inte att lösa något, etcetera. Men välfärden står inför enorma utmaningar, vilket Reidar Carlsson själv skriver, och den enskilt största utmaningen är bristen på sjukvårdspersonal. Den har lett till att operationer måste ställas in, inte sällan med kort varsel, och till att vi har över 600 stängda vårdplatser. Det är som om ett och ett halvt Norrtälje sjukhus skulle stänga ner.

För att komma till rätta med detta krävs djärva åtgärder. Men sådana är alliansen inte intresserade av att vidta. Det är alliansens ovilja att agera som lett till den personalbrist vi har i dag.

Borgerligheten har inga egna lösningar på den här frågan, men de är inte intresserade av att prova våra. Undra på att Stockholms sjukvård ser ut som den gör. Catarina Wahlgren (V)ledamot Stockholms läns landstingsfullmäktigeHåkan Jörnehed (V)landstingsråd Stockholms läns landsting

NT kommenterar:

Det finns något man kan kalla ”arbetstidsfundamentalister”. De flesta finns till vänster i svensk politik, och försöker hela tiden hitta nya problem som den kortare arbetstiden skall lösa. När detta inte visar sig fungera, så letar vidare de efter nya problem.

På så sätt har genom åren den kortare arbetstiden bland annat sagts minska arbetslösheten, öka jämställdheten och minska sjukfrånvaron. Nu har Catarina Wahlgren och Håkan Jörnehed hittat ett nytt problem som den kortare arbetstiden skall lösa: personalbristen i sjukvården.

Tanken är att den kortare arbetstiden skall göra att många av dem som slutat kommer tillbaka. Det låter ju bra. Men gör verkligen den kortare arbetstiden att de kommer tillbaka? Hur vet Catarina Wahlgren och Håkan Jörnehed det?

Är det inte i stället troligare att förkortad arbetstid på en arbetsplats lockar personal från andra arbetsplatser inom vården. I så fall förflyttas ju bara problemen, och den kortare arbetstiden ger ingen lösning. Och framför allt lär den kortare arbetstiden locka dem som redan jobbar deltid. För den som redan jobbar sex timmar per dag innebär Vänsterpartiets förslag en löneökning på 33 procent. Det är väldigt förmånligt, men inte för den arbetsgivare som skall betala.

Enligt Catarina Wahlgren och Håkan Jörnehed finns det också andra saker som skulle bli bättre med kortare arbetstid. Till exempel skulle operationssalarna användas mer effektivt och skadorna i sjukvården skulle minska. Men om nu fördelarna är så stora, varför har inte sjukvården sex timmars arbetstid redan i dag? I så fall borde ju inte minst den privata sjukvården ha sett de stora vinsterna med kortare arbetstid.

Men så har inte skett. Den bistra sanningen, som Jonas Sjöstedt, Catarina Wahlgren, Håkan Jörnehed och andra arbetstidsfundamentalister inte vill se, är att det är mycket, mycket dyrt för en arbetsgivare att införa sex timmars arbetsdag. De vinster som görs är minimala jämfört med de ökade kostnaderna. Och detta gäller även för Stockholms läns landsting.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel