Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslösheten bland unga ökar

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Antalet unga utan jobb har ökat i Norrtälje under sex år. Det visar siffror som SCB har tagit fram åt Socialdemokraterna. 24-årige Mattais Drotz är en av unga som saknar jobb.

Annons

Antalet unga arbetslösa har ökat kraftigt i Norrtälje de senaste åren. Statistiska centralbyrån (SCB) har på uppdrag av Socialdemokraterna tittat på hur många unga i åldern 16-24 år som varken jobbar, pluggar eller ens är registrerade som arbetslösa.

För sju år sedan, år 2007, tillhörde 274 unga i kommunen den kategorin. Fem år senare, år 2012, var antalet 391 personer, en ökning med 43 procent.

Arbetsförmedlingens statistik ger en ännu dystrare bild av utvecklingen. Enligt myndigheten har antalet unga, i åldern 18-24 år, som är registrerade som arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd ökat med 53 procent – från 223 till 342 personer – på sju år. Det innebär att andelen unga utan jobb har gått från 5,4 procent till 6,6 procent under perioden.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd i Norrtälje, är oroad.

– Det här är en väldigt allvarlig trend. Moderaterna, som har styrt på alla nivåer, har pratat väldigt mycket om jobb, och det är bra. Men det här visar tydligt att deras politik inte har fungerat.

Kommunstyrelsens ordförande Kjell Jansson (M) säger att arbetslösheten är låg jämfört med andra delar av landet och länet.

– Över tid kan siffrorna variera. Det är klart att ligger man väldigt lågt så slår det mycket när det blir en förändring, säger han.

Ungdomsarbetslösheten är en fråga som Socialdemokraterna satsar hårt på inför valet. De lanserade nyligen ett förslag om traineejobb inom äldreomsorgen, som innebär att ungdomar varvar utbildning och arbete. Ulrika Falk tror att just utbildning är en viktig del för att fler ska få jobb.

– De som inte har gymnasieutbildning måste få det. Vi måste också bygga ut med fler utbildningsplatser på både yrkesvux och högskola för att matcha de arbetslösa mot de jobb som finns och de jobb som kommer att finnas i framtiden.

Kjell Jansson har en annan lösning:

– Vi ska se till att ha ett bra företagsklimat och låg skatt på arbete för ungdomar. Behåll låga skatter så är det enklare att komma in på arbetsmarknaden.

Lennart Lundin, chef på Arbetsförmedlingen i Norrtälje, tycker att det är viktigt att titta på behovet.

– Vi vet vilka bristyrken som finns, då är det viktigt att göra satsningar där så att ungdomarna kommer in på arbetsmarknaden.

Han vill samtidigt ge en eloge till Norrtäljes företagare.

– Vi har jättebra samarbete med dem. De är jätteduktiga och ställer upp på alla sätt för att ge unga en chans.