Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen ska bekämpa långtidsarbetslösheten

Bryt långtidsarbetslösheten. Det är regeringens nya direktiv till arbetsförmedlingarna. – Resurserna ska läggas på dem som står längst från jobben, säger förmedlingens chef i Norrtälje, Lennart Lundin.

Annons

Det blir allt svårare för de mest utsatta grupperna att få jobb. Det slår Arbetsförmedlingen fast i en ny prognos. Till de utsatta räknas nyanlända, lågutbildade, 55-plussare och personer som har en funktionsnedsättning. För tio år sedan utgjorde de hälften av alla arbetslösa. I år utgör de 60 procent och nästa år väntas siffran stiga till 70 procent, enligt prognosen.

Regeringen vill vända trenden och har gett arbetsförmedlingarna ett nytt uppdrag.

– Vi ska snabbt identifiera personer som vi befarar kan fastna i långtidsarbetslöshet. Genom tidiga insatser ska vi få dem i jobb, säger Lennart Lundin.

Förr fick alla som skrev in sig på arbetsförmedlingen träffa en jobbcoach, även personer med goda förutsättningar till jobb. De kunde få hjälp att till exempel skriva cv.

De nya regeringsdirektiven från oktober säger att allt krut ska läggas på de utsatta grupperna.

– Det innebär att vi direkt lägger upp en handlingsplan för dessa personer. Och inom två veckor ska de träffa en arbetsförmedlare, säger Anna-Kari Andersson, arbetsförmedlare i Norrtälje.