Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen borde redan ändrats

Isabella Carneström Edman om Arbetsförmedlingens framtid.

En arbetsförmedlare förmedlar i snitt ett (1!) jobb per månad. Samtidigt går 154 600 ungdomar utan arbete. Företagen kan inte hitta kompetent arbetskraft, var femte rekrytering misslyckas, de arbetsgivare som använder Arbetsförmedlingen är minst nöjda, myndigheten hamnar tredje sist i mätningar av folkets förtroende för olika myndigheter och ynka sju procent av alla jobb förmedlas genom Arbetsförmedlingens system.

Att Arbetsförmedlingens framtid diskuterades i många paneler under Almedalsveckan ter sig därmed ganska naturligt.

En av Alliansregeringens sista gärningar var att tillsätta en utredning som skulle göra en omfattande utredning av Arbetsförmedlingen och dess reformbehov, med visst fokus på möjligheterna att låta fler aktörer förmedla jobb.

Myndighetens uppdrag skulle med konkurrerande förmedlande aktörer då i stället smalna av till att följa upp de externa aktörernas arbete. Det vore en omfattande reform, men något måste ju göras åt en myndighet som tilldelas 70 miljarder per år och ständigt misslyckas i sitt uppdrag. Myndighetens brister är inte en ny fråga, något har behövt ske under lång tid.

Ett av den rödgröna regeringens första beslut var att skrota den utredningen. Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson har vid flera tillfällen motiverat den pausade utredningen med att det kostar pengar att göra en så omfattande utredning. Det är inte särskilt trovärdigt från en representant för den regering som sedan i höstas tillsatt ungefär 40 utredningar.

Ministern har också förklarat att utredningen slopades för att det inte var tid för utredning, utan tid för handling. Det är då anmärkningsvärt att inget radikalt gjorts.

Agneta Dreber, som hann börja som chef för utredningen har å andra sidan i SvD Näringsliv sagt att utredningen slopades för att regeringen inte vill ta i något som berör konkurrensutsättning. Det är olyckligt.

Inte ens när det är uppenbart att den statliga modellen inte fungerar är regeringen villiga att ens tänka konkurrensutsättning. Under våren gav riksdagen ett tillkännagivande om att utredningen ska återupptas. Ett tillkännagivande är när riksdagen beslutar om att berätta för regeringen vad man tycker. Regeringen här verkar ha noterat tillkännagivandet, och gått vidare, inte mycket mer. Ylva Johansson har dock KU-anmälts för att inte ha agerat, vad KU kommer fram till återstår att se.

Ylva Johansson sade under ett seminarium med Svenskt Näringsliv i Visby att utredningen kan komma att plockas upp igen. Vi får se till hösten sa ministern. Man kan hoppas att så sker, men som med mycket annat regeringen säger, får vi nog inte se någonting.

En halvmesyr där utredningen upptas och enbart kompletterande aktörer diskuteras, inte rent konkurrerande aktörer vore en stor förlust för både företag och de som behöver stöd att söka arbete. Här behövs omtag från grunden.