Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetet med naturvård får tummen ner

Norrtälje hamnar på 124:e plats när Naturskyddsföreningen rankar kommunernas naturvårdsarbete. Dags för skärpning, anser föreningen i Roslagen.

Annons

Totalt 208 kommuner har deltagit i enkätundersökningen, där de svarat på frågor om bland annat skyddade områden, strandskydd och skolornas tillgång till natur.

På första plats i rankningslistan hamnar Huddinge kommun med 43 poäng. Norrtälje hittar man en bra bit ner, på delad 124:e plats med 15,5 poäng.

–Det finns frågor som kommunen jobbat med länge, som Norrtälje naturvårdsstiftelse, som inventerar och bevarar naturvårdsvärden. Men det finns andra områden där de behöver skärpa sig, säger Per Bengtsson, ordförande för Roslagens naturskyddsförening.

Han nämner bland annat att det inte har bildats några nya kommunala naturreservat på tio år.

Han är kritisk till att stora partier skog avverkats till kalhyggen vid motionsspår i Rimbo, trots att det finns sällsynta arter där.

– Alla politiker säger att vi i Roslagen ska vara stolta över vår natur. Nu gäller det att gå från ord till handling och prioritera dessa områden.

Det är andra gången på kort tid som kommunens miljöarbete rankas lågt. Norrtälje hamnade på plats 249 i tidningen Miljöaktuellts årliga ranking som presenterades i juni.