Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är lyssnarna tillräckligt många?

Sedan tio år har Norrtälje kommuns innevånare kunnat lyssna på kommunfullmäktigemötena på radio. Nu är det slut med detta.

Annons

Enligt Nils Matsson (M), ordförande i kommunfullmäktige, har detta tekniska orsaker. Fullmäktiges sammanträden skall flyttas från Roslagens Sparbank till Sportcentrum, och enligt Nils Matsson är de tekniska förutsättningarna där sämre för direktsändningar.

På Radio Roslagen, där sändningarna sker i dag, håller man inte alls med om att de tekniska förutsättningarna är sämre i Sportcentrum. Leif Sparrman på Radio Roslagen tror istället att det finns ”politik bakom beslutet” att stoppa radiosändningarna. Antagligen syftar han på att innehållet i Radio Roslagens program ibland är mycket kritiskt mot kommunledningen, och att de avbrutna radioutsändningarna därför skulle vara ett sätt att ”straffa” Radio Roslagen.

Ett annat argument, som Nils Matsson har för att stoppa radioutsändningarna, är att webb-sändningar från fullmäktigemötena finns på kommunens hemsida. Han menar att detta räcker, men är samtidigt öppen för att tänka om ifall det skulle bli ”läsarstorm”.

Någon stor läsarstorm har det dock inte blivit, i alla fall inte om man skall se till hur många som kommenterat nyheten på Norrtelje Tidnings hemsida. Och flera av dem som kommenterat är politiker, som inte behöver lyssna på fullmäktigemötena på radio: de är ju själva på plats.

Men visst har kritikerna en poäng i att öppenheten och väljarnas möjlighet att ta del av den politiska debatten i kommunen minskar i och med att radiosändningarna av fullmäktigesammanträdena upphör. Å andra sidan är det svårt att veta hur många som utnyttjar denna möjlighet. Sändningarna kostar kommunen en del, och om bara några få lyssnar kan man fråga sig om detta är väl använda skattepengar. Tyvärr finns inga undersökningar som visar hur många som lyssnar på Radio Roslagens fullmäktigeprogram. Det innebär att man bara kan gissa om nyttan av sändningarna, vilket i sin tur göder konspirationsteorier om de ”verkliga” skälen till att sändningarna avbryts.

Öppenhet är mycket viktigt i en demokrati. Det är därför bra med radioutsändningar från fullmäktigemöten. Men om nästan ingen lyssnar är det svårt att motivera dessa sändningar. Och demokratin fungerade faktiskt bra i Norrtälje kommun under de tio år runt sekelskiftet som det inte fanns några radiosändningar från fullmäktige.

Det är därför viktigt att ge Nils Mattson ett mått på hur stor läsarstormen är. Alla som vill att fullmäktiges radioutsändningar skall fortsätta bör därför tydligt visa detta, till exempel genom att kommentera på NT:s hemsida. Blir läsarstormen stark, har kommunen gjort fel och kommer förhoppningsvis att ändra sig. Blir läsarreaktionerna få, är detta ett bevis för att antalet lyssnare är så få att kommunen fattat rätt beslut.