Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är jämställdhet allra lägst prioriterat?

Norrtälje kommunfullmäktige hade i går sitt sista sammanträde för året. Som vanligt vid dessa möten behandlades motioner från fullmäktiges ledamöter.

En av dessa motioner kom från socialdemokraten Lars Bäck, och handlade om jämställdhet. Lars Bäck ville att kommunens budget och beslutsdokument skulle ha en tydligare jämställdhetsredovisning.

Det här borde ha varit en ganska enkel motion att besvara för kommunledningen. Men så är det inte. Lars Bäcks motion lämnades in i april 2005 för över åtta och ett halvt år sedan. Först nu kommer svaret: ”Motionen anses besvarad”.

Åtta och ett halvt år är en lång tid. Sedan dess har flera kommunalval hållits och Lars Bäck sitter inte längre i fullmäktige i Norrtälje. Det är faktiskt så att han inte ens bor i Norrtälje, utan i Farsta. Och han är inte ens socialdemokrat, utan har blivit vänsterpartist och representerar sitt nya parti i Farsta stadsdelsnämnd.

Eftersom det tagit så lång tid för kommunledningen att svara på Lars Bäcks motion skulle man kunna förvänta sig att svaret var utförligt och genomarbetat: varför skulle det annars ha tagit så lång tid att skriva? Men så är det inte. Kommunledningens yttrande är bara åtta rader långt och hänvisar till personalavdelningens verksamhetsberättelse och Norrtälje kommuns årsbokslut. Någon motivering till varför kommunledningen inte tycker att det behövs tydligare jämställdhetsredovisning i kommunens budget och beslutsdokument, som motionen kräver, finns inte.

Det är svagt. Den som väntar över åtta år på att få svar på sin motion har rätt att kräva ett genomarbetat svar på motionen. Att bara hänvisa till kommunala dokument håller inte. Istället för ett yttrande på åtta rader borde kommunledningen därför tagit tillfället i akt att berätta om allt jämställdhetsarbete som kommunen håller på med, och vilken effekt detta arbete har fått sedan 2005, då Lars Bäcks motion skrevs och då, dessutom, nuvarande kommunalrådet Kjell Jansson (M) tillträdde sin post.

På samma sätt har den som får vänta länge på att få svar på sin motion också rätt att få veta varför det tagit så lång tid att behandla motionen. Det framgår inte heller av svaret på Lars Bäcks motion.

Det är därför lätt att få uppfattningen att kommunledningen inte tycker att jämställdhet är någon viktig fråga, utan en fråga som man kan skjuta på framtiden och inte behöver lägga ner så mycket tid på. Det är helt felaktiga signaler kommunledningen därigenom skickar ut.

Jämställdhet är mycket betydelsefullt, och att arbeta för att jämställdheten ökar borde vara en viktig uppgift för en kommuns ledande politiker. Om man skall se till den långa tid det tagit att svara på Lars Bäcks motion, tycks jämställdhet istället vara den allra lägst prioriterade frågan för Norrtäljes kommunledning.