Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det inte dags att sluta hyckla om äldreomsorgen?

Det är uppenbart att den pågående pandemin tydligt visar på allvarliga brister inom äldrevården. Nu kan politiker och övriga ansvariga inte huka sig längre.

Regeringen kan inte fortsätta skylla på regioner och kommuner vad avser tillkortakommande inom äldreomsorgen. Vår socialminister borde på ett rakryggat sätt öppet medge att den tydliga överdödligheten på våra äldreboenden är ett fundamentalt misslyckande.

De ansvariga inom framför allt äldreomsorgen, kommunalt som privat, kan inte fortsätta hävda att ”vi har gjort allt vi kan…”

Hur kan avdelningschef Thomas Lindén på Socialstyrelsen påstå att ”vi har lyckats skydda våra äldre”? Verkligheten visar ju på något helt annat!

Man kan fundera över hur det hade sett ut om man inom äldreomsorgen hade följt de basala hygienreglerna och att personalen varit korrekt utbildade. Något som borde vara en självklarhet!

Dags att våga erkänna att, oaktat en tydlig strategi vad avser att ”plana ut kurvan”, vi inte har lyckats skydda de äldre. Det skulle kännas tryggare inför framtiden att ansvariga de facto kan erkänna att äldreomsorgen på många håll inte fungerar, men att nu skall allt göras för att rätta till detta.

Åtgärdslistan lär tyvärr bli lång och sannolikt kostnadskrävande, men det måste göras. För visst är livet värt den satsningen, eller? För vem vill känna sig bortprioriterad och därför tvingas till att dö i förtid?

När man hör flera fall där man sätter in palliativ vård i stället för att göra ordentliga undersökningar av den sjuka och därmed sätta in adekvata medicinska åtgärder blir man både skrämd och upprörd.

Precis som barn och unga borde äldreomsorgen tydligt prioriteras eller åtminstone inte nedprioriteras. Seniorer, yngre-äldre och äldre-äldre är lika mycket värda som övriga åldersgrupper. Det vore ett rimligt krav att ansvariga politiker i ord och handling tydligt visar att så är fallet.

Lars Röckert, Vaxholm

Erik Hafström, Norrtälje

Moderata Seniorer i Stockholms Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel