Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Användningen av antibiotika minskar

 – Vi jobbar aktivt för att få ner antibiotikaanvändningen, säger Bo Hellström, chefläkare på Norrtälje sjukhus.

Förra året minskade försäljningen av antibiotika i Sverige med åtta procent jämfört med året innan, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Även i Norrtälje kommun är minskningen av antibiotika tydlig.

– Ja, och användningen har framförallt minskat inom gruppen barn 0-6 år. Det kan bero på att man nog använde för mycket i den gruppen tidigare, säger Bo Hellström, chefläkare på Norrtälje sjukhus.

Förra året skrevs det ut 381 antibiotikarecept per tusen invånare i kommunen. Det går att jämföra med 415 recept året innan.

– Det är bra, men inte tillräckligt. Minskningen sker inte av en slump, utan är ett aktivt arbete både nationellt och regionalt.

Enligt Folkhälsomyndigheten är minskningen positiv eftersom att det fortfarande sker en överförskrivning av antibiotikarecept. I Norrtälje jobbar man aktivt med föreläsningar och möten med gruppen Strama som samverkar mot antibiotikaresistens.

– Målet för Sverige är att få ner siffran till 250 recept per tusen invånare. Det tror man är en rimlig nivå, säger Bo Hellström.