Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Använd pengarna på allra bästa sätt

Hälso- och sjukvården i Stockholms län och i Norrtälje har aldrig haft större resurser än nu – och 2015 blir de ännu större. Över 1,3 miljarder satsar invånarna och skattebetalarna via landstinget på vården i Norrtälje och Tiohundra 2015.

Efter en fördjupad analys av vårdbehoven i Norrtälje har budgeten ut-ökats kraftigare de senaste åren, ett extra påslag på 35,6 miljoner kronor.

Visst är mer pengar viktigt för vården. Men det är också viktigt att pengarna används på bästa möjliga sätt, för mesta möjliga vård. Det verkar inte lika intressant för vänsterpartister som Catharina Wahlgren och Håkan Jörnehed (NT 24 november) – även om deras inställning till ekonomi och vårdens pengar är lite motsägelsefull. De säger sig vara emot ”effektiviseringskrav” – men påstår sig samtidigt vara bekymrade över kostnadsökningarna i landstinget. Lägre kostnadsökningar kan man förstås inte åstadkomma på något annat sätt än att bli effektivare. Hur ska Vänsterpartiet ha det?

Effektivare vård handlar inte om att springa fortare. Det handlar om kvalitet och innovation, om nya, bättre arbetssätt och att ta tillvara nya hjälpmedel. Ett exempel är de prisbelönta ”restaurangpuckarna” på Norrtälje sjukhus som vi nämnde i vår förra artikel: rätt patient kan komma i rätt tid till röntgen, utan stress och onödig väntan – det är ett tydligt exempel på hur det som är effektivare också är bättre för patienter och personal. Ett annat innovativt exempel på bättre arbetssätt är förstås hela Tiohundra-modellen.

För vänstern har effektivitet ofta tagit skepnad av ransonering. Nuförtiden är det invånarnas valfrihet man vill ransonera, och det gäller tydligen särskilt i Norrtälje. För vänstern är det viktigt att politiker ska bestämma var och när du ska söka vård, och Norrtäljeborna ska inte få välja vård och omsorg genom de vårdval som finns i övriga Stockholms län.

Riksrevisionens färska uppföljning av vårdvalen har raskt blivit ett slagträ av valfrihetens motståndare, men det blir mest kraftfulla slag i luften. För det första skiljer sig Riksrevisionens bild från tidigare och andra utvärderingar. Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) ser inga undanträngningseffekter, Myndigheten för vårdanalys finner inget som tyder på ett mer ojämlikt vårdutnyttjande. Och Vårdval Stockholm har utvärderats av Karolinska institutet, med slutsatsen att samtliga inkomstgrupper har ökat sina besök, att personer med låg inkomst träffar läkare oftast – och att personer med kortare utbildning har ökat sina vårdbesök mer än högutbildade. Allra mest har besöken ökat för de äldsta, över 85 år. I kontrast till Riksrevisionen visar Karolinska institutet också att besöken har ökat mer för patienter med kroniska diagnoser, än för dem som söker för enklare och övergående problem. Och för personer som lever med en långvarig, livslång diagnos, som kanske präglar hela ens vardag, är möjligheten att själv välja vård särskilt viktig.

För det andra har Riksrevisionen, till skillnad från Karolinska institutet, inte fördjupat sig i Stockholms län, bara i Västra Götaland och Skåne – men även där motsägs vänsterns enkla slutsatser. Nya vårdcentraler har etablerats i områden där tillgången till vård tidigare var sämre både i Stockholm och i Göteborg. Riksrevisionen själva konstaterar att många fler nu har fått en vårdcentral i sitt bostadsområde!

För det tredje föreslår Riksrevisionen inte avveckling – utan utveckling av vårdvalen: större likhet mellan utformningen av vårdval i olika delar av landet, enklare ersättningssystem och en tydlig styrning utifrån vårdens etiska principer. Det kan vi skriva under på, och vi kommer att utveckla vårdvalens ersättningssystem för att resurserna ännu mer ska utgå från den enskilde patientens behov. För mindre orter är det också en trygghet med möjlighet till filialer.

Vi ska gå vidare och utveckla vården, i Norrtälje och hela Stockholms län. Med valfrihet – och effektivitet, för de bästa möjliga arbetsplatserna och den bästa möjliga vården.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel