Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen har vi en stadsarkitekt

Norrtälje kommun utvecklas i snabb takt och det är mycket positivt att det byggs mycket i kommunen. Samtidigt är det en stor utmaning att kombinera den höga byggtakten med ett bra byggande där tanke också ägnas åt helheten. Därför är det mycket glädjande att vi nu har en stadsarkitekt på plats.

Stadsarkitekten kommer vara en strateg, som bland annat samordnar och förenar kommunens övergripande kompetens i frågor om offentliga miljöer och bebyggelse ur ett arkitektoniskt perspektiv. I rollen ingår också att främja arkitekturens roll och betydelse vid attraktivt och hållbart byggande. Detta är viktigt, för det vi bygger nu kommer utgöra vår vardagliga miljö under överskådlig framtid. Varje nytt bostadsområde är en missad möjlighet som aldrig kommer igen. Rätt använd är arkitekturen kittet mellan människan och den fysiska miljön.

En viktig uppgift för stadsarkitekten blir att initiera, väcka intresse och inspirera kring arkitekturfrågor genom att hålla föredrag och dialoger med såväl byggherrar och invånare, som kommunens tjänstemän och politiker. Stadsarkitekten kommer också få i uppdrag att utvärdera om och hur ett skönhetsråd skulle kunna tillsättas och fungera.

I Norrtälje kommun har det diskuteras flitigt om det behövs en stadsarkitekt eller inte. Frågan har också utretts, bland annat av Boverket, som i sin rapport ”Hållbara städer och tätorter i Sverige” skriver att ”Kompetens inom den rumsliga samhällsplaneringen är viktig för att kunna utveckla, konkretisera och följa upp lokala mål inom miljökvalitetsmålet ”god bebyggd miljö” och för hållbar stads- och tätortsutveckling. Det är därför betydelsefullt att kommunerna har tillgång till stadsarkitekter.”.

Det är också ur ett ekonomiskt perspektiv klokt att tillsätta en stadsarkitekt, eftersom det kommer kunna minska kommunens konsultkostnader, som dessutom haft spretande utfall där fokus på helheten ofta kommit i andra hand.

Liberalerna gick till val på tillsätta en stadsarkitekt med följande motivering: ”Frågan om stadsarkitekt handlar inte bara om stadsbyggnad och arkitektur, det handlar också om bostäder, detaljplaner, kultur, naturupplevelser, fritid och inte minst om levande stadskärnor. I dragkampen om framtidens invånare och företag med andra kommuner behöver vi en stadsarkitekt.”.

Det vallöftet är nu infriat och det blev möjligt tack vare alla som röstade på Liberalerna i kommunalvalet.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel