Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antal rapporterade fall av TBE har ökat

Sommarens väder har varit en fröjd för fästingar.

Årets fästningsäsong är i gång. Hittills har 16 fall av TBE rapporterats i Stockholms län. En tydlig ökning från de senaste åren. – Vädret har varit gynnsamt för fästingarna, säger Mona Insulander, smittskyddssjuksköterska vid Smittskydd Stockholm.

Varje år rapporteras runt 100 fall av den fästingburna virussjukdomen TBE i Stockholms län. Störst risk är det generellt att drabbas av sjukdomen under sensommartid.

Av de 16 fall som hittills har rapporterats i länet så har ett antal av dem rapporterats från Norrtälje kommun. Jämför man med de senaste åren är antal rapporterade fall i juni högst i år.

– Vi har haft en lätt ökning i juni månad jämfört med samma månad de senaste fem åren, säger Mona Insulander.

Vädret har betydelse när det gäller hur många som drabbas av fästingsjukdomar. Vilket är en rimlig förklaring till årets ökning.

– Fästingarna trivs bra när det är hög luftfuktighet. Hittills i sommar har det inte varit så varmt att fästingarna utsatts för någon längre tids torka, säger hon.

Vanligtvis rapporteras sju till nio fall av TBE i juni månad i Stockholms län. Men i år var det så många som 13 rapporterade fall under den första sommarmånad. Att årets siffra hittills är hög har dock inte någon betydelse för hur resten av sommaren kommer att vara.

– Det går inte att sia om hur sommaren blir. Får vi torrt väder så dör många fästingar, men blir det fortsatt hög luftfuktighet så stiger kanske antal fall, säger Mona Insulander.

Med närhet till havet är Norrtälje kommun ett fästingtätt område. Därför bör man se upp extra noga när man vistas ute i grönskan.

– Vi rekommenderar att alla som rör sig ute i naturen i Roslagen ska vaccinera sig, säger Mona Insulander

I onsdags när Fästingbåten lade till i Norrtälje hamn var det många som passade på att vaccinera sig. Några som var där för att ta sin första TBE-spruta var bröderna Wictor och Elias Liljekvist som kom dit tillsammans med mamma Helena Gullmarstam.

– Vi insåg att det var hög tid att vaccinera sig nu, säger Helena Gullmarstam.

Ola Strömstedt, läkare på Fästingbåten, ser ett mönster i att ju längre sommaren går desto fler kommer på att de ska vaccinera sig.

– Generellt är det ju så att ju tidigare man vaccinerar sig på året desto bättre är det. Många kommer på det först när de upptäcker fästingarna. Men det är aldrig försent, säger Ola Strömstedt.

Han betonar vikten av att ta vaccinet mot den fästingburna sjukdomen.

– TBE är en lömsk sjukdom, i vissa fall livsfarlig. Det är inte ovanligt att man drabbas av bestående men. Därför är det viktigt att vaccinera sig, säger han.