Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anstalten får kritik efter NT:s granskning

Norrtäljeanstalten får hård kritik på flera punkter efter att ha hållit en intagen isolerad under ”tortyrlika former” i tre månader. Norrtäljeanstalten har inte gått att nå för en kommentar. Men kriminalvårdens chefsjurist beklagar och säger att kriminalvården tar till sig av kritiken.  

Det var i höstas som Norrtelje Tidning kunde avslöja att en 20-åring som avtjänade ett tiomånaders straff för ett personrån hölls isolerad i tre månader under svåra former. Efter NT:s artiklar inledde JO på eget initiativ en granskning av ärendet.

Efter att både ha träffat den dömde mannen och inhämtat kriminalvådens syn på hur ärendet har hanterats menar chefs-JO Elisabet Fura att anstalten förtjänar allvarlig kritik på flera punkter.

Enligt anstalten satt mannen isolerad av säkerhetsskäl då han tidigare hade försökt att rymma. Mannen själv menar att hans flyktförsök endast berodde på att han ville träffa sin gravida flickvän sedan anstalten nekat henne besökstillstånd.

Enligt JO är enbart ett rymningsförsök inte tillräckligt skäl för att hålla någon isolerad under så lång tid.

Då mannen inte heller tycks ha någon koppling till grov organiserad eller gränsöverskridande brottslighet ställer sig JO därför tveksam till att det ens var riktigt att hålla honom isolerad av säkerhetsskäl.

Anstalten får även kritik för att man i beslutet att hålla 20-åringen isolerad enbart angav en lagtext och ingen bedömning om varför han var att anse som en säkerhetsrisk.

Ansvariga på Norrtäljeanstalten har inte gått att nå för en kommentar om JO:s hårda kritik.

Istället är det Elisabeth Lager, kriminalvårdens chefsjurist i Norrköping som svarar. Hon slår först fast att det här ärendet visar hur svårt det kan vara att hantera vissa intagna.

– Det här är svåra ärenden, säger hon.

Hon säger också att anstalten vidtog vissa lättnader.

– Men JO tyckte ju att vi borde ha flyttat honom tidigare. Det måste vi ta till oss, säger Elisabeth Lager och fortsätter:

– Och så beklagar vi förstås att det blev vissa fel i själva beslutsfattandet.

Det gäller placerings- samt förflyttningsbeslutet till häktet.

– Det var absolut inte bra.

Det har gått ut information internt för att undvika att liknande felaktigheter görs framöver.

– För vi försöker alltid ta till oss och lära av de beslut och synpunkter som JO kommer med, säger Elisabeth Lager.