Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annorlunda laddning för Gardell inför EM

Nytt mästerskap, nytt träningsupplägg. På måndag inleds EM i Berlin och Stina Gardell kommer dit med annorlunda förberedelser bakom sig.– Jag har lämnat målsättningen lite öppen, säger Spillersbodatjejen.

Efter ännu en säsong med collegesimning i USA och därefter ett SM med blandade resultat väntar årets stora internationella uppgift för Stina Gardell. Nästa vecka avgörs långbane-EM i Berlin och Spillersbodatjejen åker dit med ett nytt träningsupplägg i ryggen.

Sedan hon kom hem till Sverige i maj har hon tränat på Eriksdalsbadet under nya tränare och med sparringpartners som världsrekordhållaren Sarah Sjöström.

– Jag simmar fler meter nu och kör mer styrka än tidigare. Träningen är mer inriktad på mig som individ, i USA har den möjligheten inte funnits, där har jag tränat tillsammans med 50 andra simmare, säger Gardell.

Vilken effekt som den nya träningen har haft återstår att se. Gardell är dock positiv inför EM, som blir det första stora testet:

– Det känns som att jag simmar snabbare, men jag vet inte exakt hur den nya träningen har påverkat mig. Därför har jag lämnat målsättningen lite öppen. Jag ska njuta av att vara där, så får vi se hur det går, men jag vill simma EM-final.

Sedan flytten till USA för tre och ett halvt år sedan har Gardell inte presterat i linje med sina egna mål under mästerskapen på somrarna. Collegesäsongens finaler avgörs i mars och Gardells träning har lagts upp därefter. Hennes gångna vår var den sista i USA och nu ser hon fram emot att lyckas på ett stort mästerskap.

– Upplägget i USA har påverkat mina prestationer och jag har inte fått till det i de internationella tävlingarna. Jag känner att jag vill komma tillbaka som internationell simmare och ta en medalj på ett mästerskap, säger medleyspecialisten som siktar på att ge sig själv åtminstone några chanser till att infria den målsättningen.

24 år gammal vill hon fortsätta ett tag till med en sport som inte sällan förknippas med korta karriärer.

– Jag tänker tävla fram till OS 2016, sedan får vi se. OS är det största och jag vill göra en bättre insats än förra gången. Men trenden är faktiskt att åldrarna stiger inom simningen. Fler håller på längre nuförtiden.

Efter EM väntar ännu ett halvår i Kalifornien innan Gardell flyttar hem till Sverige igen. En termin återstår av utbildningen, men Gardell har dock redan ”tagit examen”.

– De har ingen avslutningsfest i jul, därför fick jag gå ut tillsammans med de andra nu i våras. En otrolig upplevelse, det var precis som det man har sett på tv, säger Gardell.

– Jag ångrar inte en sekund att jag åkte över, men det ska bli skönt att komma hem igen. Det blir nog Stockholm för min del, men jag vill gärna hjälpa till på något sätt med det nya badhuset i Norrtälje. Det är ändå min hemstad.