Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annie Lööf har stora chanser att överraska

Annie Lööf har haft det tungt hittills som partiledare för Centerpartiet. Idéprogrammet, som skulle lyfta partiet, fick istället väljare och medlemmar att lämna det.

 Hon kom också med felaktiga uppgifter inför riksdagens konstitutionsutskott, vilket fick utskottet att pricka henne.

Detta har säkerligen varit bidragande orsaker till att Centerpartiets opinionssiffror inte har lyft. Istället ligger siffrorna runt riksdagens fyraprocentsspärr, ibland över, ibland under.

Med så dåliga opinionssiffror brukar partiledarens framtid vara osäker. Men så tycks det inte vara i Centerpartiet. Annie Lööfs position tycks vara helt oomstridd, och när Centerpartiets i går började sin partistämma i Karlstad, blev hon enhälligt omvald under stora ovationer från ombuden. Hon fick också stående ovationer innan hon började sitt invigningstal, och många och långa applåder under talet.

Och det var också ett bra tal, förmodligen det bästa som Annie Lööf hållit som partiledare. Tidigare har Annie Lööf känts lite kylig och mekanisk i sina tal. I går var hon varmare, mer personlig och mer känslosam. Troligen beror detta på att hon börjar bli mer erfaren och därför känner sig mer säker i sin roll. Hon vågar därför släppa fram lite mer av sin egen personlighet.

Centerpartiet är traditionellt landsbygdsbornas eget parti. Flera partier, bland annat Socialdemokraterna, har den senaste tiden hävdat att Centerpartiet svikit landsbygden och istället försökt ta över rollen som landsbygdsparti.

Detta gick Annie Lööf till hårt angrepp emot i sitt tal. Hon hävdade att Socialdemokraternas stordriftspolitik var ett dråpslag mot möjligheterna att utveckla hela landet, och ironiserade, till ombudens stora förtjusning, över att Socialdemokraterna berättat om sin landsbygdssatsning på en bondgård på Drottningholm. ”Röd politik ger röda siffror i bondens bokslut” var hennes slutsats.

Det är mycket bra att Annie Lööf på detta sätt tydligt markerar att Centerpartiet har den bästa landsbygdspolitiken, och avslöjar andra partiers bluff i landsbygdsfrågor. Men det var också bra att hon också i sitt tal markerade högerut i landsbygdsfrågorna, mot Timbro, där en företrädare nyligen skrev i Expressen om att Centerpartiet bör bli ett konservativt landsbygdsparti, utan miljöambitioner.

Förhoppningsvis kommer Annie Lööf att göra fler liknande markeringar högerut – det har hon tyvärr gjort alldeles för sällan hittills.

Väljarnas svaga förtroende för Annie Lööf är en viktig orsak till Centerpartiets låga opinionssiffror. Hennes invigningstal på Centerstämman visade dock vilka kvaliteter Annie Lööf har. Om hon med samma entusiasm och känsla som i gårdagens tal driver miljö-, landsbygds-, småföretags- och integrationsfrågor i valrörelsen, så har hon goda möjligheter att överraska, och lyfta partiets siffror långt över dagens nivåer