Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ann Frössén flyger över vattenytan

Vattnet virvlar, flödar, glittrar och skummar i Ann Frösséns målningar. I morgon invigs hennes utställning ”Endeavour” på Norrtälje konsthall.

Annons

Havet är nära i Ann Frösséns måleri.

En skummande urkraft, med virvlar som söker sig ner mot djupet.

Men också något vilsamt och harmoniskt, med mjukt böljande vågor i glittrande ljus.

– Men egentligen är jag lite rädd för havet, säger Ann Frösén, som ställer ut på Norrtälje konsthall.

Hennes utställning har fått titeln ”Endeavour”, strävan eller ansträngning på svenska. Men ”Endeavour” är också namnet på upptäcktsresanden James Cooks segelfartyg.

– Jag tyckte att det var ett så vacker ord. Och det handlar om livet som strävan, säger hon om utställningen.

Ann Frössén är utbildad vid konstakademin i Warszawa och har även studerat i Paris i flera år. Havet har alltid varit ett återkommande tema i hennes verk.

– Jag ville hitta något som är så nära mänskligheten som möjligt, forma ett språk och ett uttrycksmedel som är viktigt, förutom orden, säger Ann Frössén.

– Jag vill inge mod till människor. Mod att gå en egen väg i livet, fortsätter hon.

Utställningens målningar är stora i formatet, med ett hav som kryper nära och nästan omsluter betraktaren.

Här finns ingen himmel, inga fåglar, inga kobbar och skär. Bara virvlande, flödande vatten i tunna skikt av färg, som skiftar i olika nyanser av grått, blått och grönt.

Ann Frössén vill att det ska kännas som att flyga över vattenytan.

– Som om jag flyger över ytan, som en fågel. Jag har ett ärligt uppsåt att se vattnet uppifrån, utan horisonter och bryggor, bara vatten, säger hon.

I ”Flight of stairs” går det att ana en trappa under det flödande vattnet, i ”Longing for Home” kastas ett skimrande ljus över det böljande vågorna.

Det flödande ljuset knyter an till tidigare arbeten, då Ann Frössén hade vattenfall som återkommande motiv. Ett tema som bottnade i en känsla av att himlen föll ner.

– Det kändes som om det föll vatten från himlen, det ledde över till vattenfall, sedan har jag fortsatt på det spåret.

Ann Frössén är ofta ute vid Blockhusudden på Djurgården, där hon fotograferar och filmar vattnet. I ett par fotocollage har hon vridit på bilden, delat upp den och satt samman den igen.

Videon ”The Sea” ingår också i ”Endeavour”. Där har Ann Frössén fogat samman sekvenser från Blockhusudden, Fårö, Cannes och Älvkarleby till en film, där vattenspeglarna skiftar i olika nyanseroch mönster.

– Det är bara vatten, inget annat, säger hon.

Men det är knappast sant. Ann Frössén lockar fram en rad känslor och stämningar ur vattnet.

Hon fångar både mörka strömmar och vilsamt ljus.

Precis som havet.