Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälningar om våld och sexövergrepp i Knutby utreds – ny granskning pekar på maktspelen inom församlingen

Artikel 1 av 5
Nya brotten i Knutby
Visa alla artiklar

Enligt en omfattande granskning av Filadelfiaförsamlingen i Knutby som Aftonbladet och TV4Nyheterna har gjort utreder polis och åklagare just nu flera fall av misshandel och sexuella övergrepp inom församlingen.

Annons

Församlingen i Knutby, strax väster om Edsbro, har varit omskriven i flera år sedan år 2004 då "barnflickan" Sara Svensson mördade en kvinna och skottskadade en man i församlingen. Hon begick dåden på uppmaning av den dåvarande pastorn Helge Fossmo. Efter Knutbydåden dömdes Sara Svensson till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök medan Helge Fossmo, som idag heter Helge Iversen, dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök.

Läs även: Knutbypastorn fick erbjudan om jobb inom Svenska kyrkan – diakon: Inte längre aktuellt

Aftonbladet och TV4Nyheterna har tillsammans gjort en lång och omfattande granskning av församlingen Knutby. I granskningen, som presenterades på torsdagen, har flera före detta medlemmar uttalat sig och de vittnar bland annat om upprepade sexuella övergrepp och misshandel inom församlingen. Många medlemmar ska också ha skänkt stora summor pengar till den tidigare Knutbypastorn Åsa Waldau, även känd som ”Kristi brud”.

– Jag är inte förvånad då det inom frikyrkan finns en tradition att man ger tio procent av sin inkomst till församlingen. Det som är skillnaden här är att pengarna har gått direkt till Åsa Waldau, vilket är väldigt märkligt, säger Phil Poysti, reporter och fotograf på TV4, som har följt församlingen under flera år.

Aftonbladet och TV4Nyheterna har tidigare berättat att Åsa Waldau och ytterligare en före detta pastor är polisanmälda för misshandel. Enligt granskningen är också en tredje före detta pastor polisanmäld för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

– Han har blandat ihop själavården med sexuell samvaro med ett antal kvinnor, säger psykoanalytiker Rigmor Robért som har följt Knutbyförsamlingen sedan morden år 2004 till Aftonbladet och TV4Nyheterna.

Ett antal personer är redan förhörda och fler ska höras, enligt åklagaren:

– Personer som vi tror kan lämna uppgifter i utredningen förhörs, säger åklagaren Tomas Eriksson till Aftonbladet och TV4Nyheterna.

Med hänvisning till förundersökningssekretess inte kan lämna fler uppgifter i ärendet.

Läs även: Knutbypastorn får inte tidsbestämt

Läs även: Knutbypastorn Helge Fossmo utreds av polisen efter hotbrev mot kriminalvårdare

Enligt Aftonbladet och TV4Nyheterna har Åsa Waldau flyttat från Knutby och bytt namn. Via sin advokat beklagar hon att tidigare medlemmar i församlingen har upplevt missförhållanden. Hon säger också att hon i dag kan se att delar av tron inom församlingen inte har varit sund. Den före detta pastor som är polisanmäld för sexuella övergrepp har inte velat kommentera anklagelserna.

Annons