Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ankor bekämpar mördarsniglar

Ankägaren: Upptäckte det av en slump. 

Annons

Så här års våndas många över mördarsniglar hemma i trädgården. Det gjorde även fritdspolitikern Åsa Wennerfors, som bor på en gård i Riala, i flera år.

– Efter en regnig dag kunde jag ha så många att jag fick kryssa mig fram, säger hon.

Förra året kläcktes det massor av ankungar på Åsa Wennerfors gård och hon valde då att ha några i trädgården. Det visade sig vara en lyckoträff.

– Jag hade massor av stora bruna feta mördarsniglar innan och har provat med ölfällor och allt möjligt. Jag hade nästan gett upp, men så förra året hade jag ankorna i trädgården och upptäckte i år att jag knappt har några mördarsniglar alls, säger hon. 

Ankorna hade mumsat i sig allihop. 

Pekingankor och gulankor är alltså Åsa Wennerfors bästa tips. Men det finns även andra saker man kan göra för att helt undvika att de ovälkomna gästerna invaderar trädgården.

Ted von Proschwitz är biolog på Göteborgs Naturhistoriska museum. Han tipsar om att hålla utkik efter sniglar och ägg när man köper färdiga plantor.

– Skölj av växternas rötter med ljummet vatten. Är man orolig för att det ska finnas ägg och sniglar i sköljvattnet häller man bara på kokvatten på det så är problemet löst, säger han.