Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Änglar, katter och jazzmusiker i ny utställning

Katter, änglar och – jazzmusiker. Konstnären Kristina Bjuhrs nya utställning En salig blandning bär syn för sägen. Utställningen på Hallstaviks konsthall visas fram till och med 7 juni.

Kristina Bjurhs stora fascination för jazzen och dess utövare präglar även hennes senaste utställning. Här syns till exempel en porträttlik Putte Wickman-målning, Dizzy Gillespie fångad i sitt esse och en uttrycksfull Ella Fitzgerald.

Jazzhotell

Som 20-åring bodde Kristina Bjuhr i New York där hon lärde känna en hel del jazzmusiker. Hemma i Sverige drev hon hotellet Castle på Riddargatan i Stockholm under åren 1974-1998 tillsammans med sin dåvarande man Lars Bjuhr. Castle blev ett jazzstjärnornas eget hotell, där många av dem höll till när de spelade på jazzklubbar eller gjorde skivinspelningar i huvudstaden. Det var på Castle Hotel som Kristina Bjuhr fick möjlighet att avporträttera många av de jazzmusiker som frekventerade hotellet.

Änglar och katter är andra favoritmotiv som avspeglar sig i de nya och gamla verk som Kristina Bjuhr har med i sin utställning: svarta och vita katter, en glad perser och skyddsänglar hänger sida vid sida i den brokiga skaran. Ibland tangerar de båda motiven varandra och vävs ihop, som i den målning som fått titeln Katter är änglar i päls.

Våravslutning

Vaxholmskonstnären Kristina Bjuhr arbetar med många olika tekniker; oljepastell, akryl, limtryck och torrnål på kopparplåt. Med på utställningen finns också ett par mindre skulpturer, bland annat en vacker vilande katt i glaserat stengods.

Kristina Bjuhr har ställt ut runtom i Sverige och även utomlands, på Galerie Nestlé i Paris och på Gallery Art 54 i New York.

Utställningen i Hallstavik pågår till och med onsdagen den 7 juni och den markerar också slutpunkten för vårens program för Häveröbygdens konstförening, i konsthallen invid bibliotekets lokaler i Folkets hus.