Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Änglar, katter och jazzmusiker i ny utställning

Katter, änglar och – jazzmusiker. Konstnären Kristina Bjuhrs nya utställning En salig blandning bär syn för sägen. Utställningen på Hallstaviks konsthall visas fram till och med 7 juni.

Annons

Kristina Bjurhs stora fascination för jazzen och dess utövare präglar även hennes senaste utställning. Här syns till exempel en porträttlik Putte Wickman-målning, Dizzy Gillespie fångad i sitt esse och en uttrycksfull Ella Fitzgerald.

Jazzhotell

Som 20-åring bodde Kristina Bjuhr i New York där hon lärde känna en hel del jazzmusiker. Hemma i Sverige drev hon hotellet Castle på Riddargatan i Stockholm under åren 1974-1998 tillsammans med sin dåvarande man Lars Bjuhr. Castle blev ett jazzstjärnornas eget hotell, där många av dem höll till när de spelade på jazzklubbar eller gjorde skivinspelningar i huvudstaden. Det var på Castle Hotel som Kristina Bjuhr fick möjlighet att avporträttera många av de jazzmusiker som frekventerade hotellet.

Änglar och katter är andra favoritmotiv som avspeglar sig i de nya och gamla verk som Kristina Bjuhr har med i sin utställning: svarta och vita katter, en glad perser och skyddsänglar hänger sida vid sida i den brokiga skaran. Ibland tangerar de båda motiven varandra och vävs ihop, som i den målning som fått titeln Katter är änglar i päls.

Våravslutning

Vaxholmskonstnären Kristina Bjuhr arbetar med många olika tekniker; oljepastell, akryl, limtryck och torrnål på kopparplåt. Med på utställningen finns också ett par mindre skulpturer, bland annat en vacker vilande katt i glaserat stengods.

Kristina Bjuhr har ställt ut runtom i Sverige och även utomlands, på Galerie Nestlé i Paris och på Gallery Art 54 i New York.

Utställningen i Hallstavik pågår till och med onsdagen den 7 juni och den markerar också slutpunkten för vårens program för Häveröbygdens konstförening, i konsthallen invid bibliotekets lokaler i Folkets hus.

Annons